Έκλεισε στις ΗΠΑ η υπόθεση Novartis - Δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων

Έκλεισε στις ΗΠΑ η υπόθεση Novartis - Δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έκλεισε η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, με την εταιρεία να υποχρεούται συνολικά να καταβάλει το ποσό των 346,7 εκατ. δολαρίων. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στην αμερικάνικη SEC το ποσό των 112 εκατ. δολαρίων (92,3 εκατ. συν 20,5 εκατ. σε τόκους) ώστε να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης αλλά και το ποσό των 233,9 εκατ. δολαρίων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει πως «για την ολοκλήρωση της έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Novartis Hellas S.A.C.I. έχει συνάψει συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis Hellas DPA”) σχετικά με ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε Έλληνες επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης από το 2012 έως το 2015 σχετικά με το προϊόν οφθαλμολογίας Lucentis, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009».

Και συνεχίζει: «οι σημερινές αποφάσεις δεν περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με οποιαδήποτε δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών, κάτι που συνάδει και με τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας της Novartis».

«Με τις σημερινές συμφωνίες, όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν κλείσει», αναφέρεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ:

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή  Alcon. Σύμφωνα με την διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος

«Ελλιπή ελεγκτικά περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αδικοπραγίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Κεφαιλαιαγοράς, Τσαρλς Κέιν. «Όπως φαίνεται από την υπόθεση Novartis, οι αδυναμίας σε ένα μέρος της επιχείρησης, μπορούν συχνά να υπηρετήσουν ως προάγγελος μεγαλύτερων μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων» συμπληρώνει.

Η Novartis αποδέχτηκε την διαταγή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράτει παραβιάσεις στα βιβλία και α αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημίωση 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθούν με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Την έρευνα διεξήγαγαν οι Σοναλί Σινχ και Ρετζίνα Μπάρετ και επιθεώρησε ο Τρέισι Λ. Πράις. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τη συμβολή του τμήματος απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την εισαγγελία του Νιου Τζέρσι, το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών, την Ελεγκτική Αρχή Αγορών της Ελβετίας και την Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Διαβάστε ακόμα:

ΝΔ για Novartis: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό

Novartis: Με τη σημερινή συμφωνία έκλεισαν όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA