Έκκληση Trump προς Σ. Αραβία: Φέρτε την Saudi Aramco στην Wall Street

Έκκληση Trump προς Σ. Αραβία: Φέρτε την Saudi Aramco στην Wall Street

Έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία και προσωπικά τον βασιλιά της να επιλέξουν το χρηματιστήριο της Wall Street για την επικείμενη (εντός του 2018) δημόσια εγγραφή της πετρελαϊκής Saudi Aramco απηύθυνε ο Donald Trump. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έθεσε μετ'' επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βασιλιά Salman το περασμένο Σάββατο, ενώ ακολούθησε και σχετικό μήνυμα στο Twitter, κατά την μετάβαση του Trump από την Χονολουλού προς το Τόκιο, πρώτο σταθμό της 11ήμερης ασιατικής του περιοδείας. 

«Θα εκτιμούσα πάρα πολύ εάν η Σαουδική Αραβία επέλεγε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το IPO της Aramco. Είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες!», έγραψε στο tweet του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πόσο σημαντική είναι η υπόθεση αυτή για τη χώρα του. 

«Θέλω από αυτούς να εξετάσουν πολύ σοβαρά να εξετάσουν την περίπτωση του NYSE ή του NASDAQ ή οποιουδήπτε άλλου χρηματιστηρίου σε αυτή τη χώρα», είπε ο ίδιος μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο Air Force One, εξηγώντας παράλληλα ότι το κίνητρό του δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι αυτή η δημόσια εγγραφή θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Σημειώνεται ότι η Saudi Aramco και ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας-διάδοχος Mohammed bin Salman, ευελπιστούν να αποκομίσουν ποσό της τάξης των 100 δισ. δολαρίων από τη διάθεση του 5% του ομίλου. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η αποτίμησή του θα πρέπει να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια, κάτι όμως που αμφισβητούν έντονα παράγοντες του κλάδου, με βάση τα αποθέματα, την παραγωγή του και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του.

Προφανώς, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες που διεκδικούν να αναλάβουν αυτή τη δημόσια εγγραφή (όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία), είναι φανερό ότι στο «παζάρι» που θα γίνει μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση θα περιληφθούν πολύ ευρύτερα ζητήματα και ανταλλάγματα. Για παράδειγμα, οι Σαουδάραβες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτήσουν να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απαίτησης που υπάρχει από την Wall πριν από κάθε δημόσια εγγραφή να δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την ενδιαφερόμενη εταιρεία -μιας και το βασίλειο θεωρεί ότι ορισμένα δεδομένα της Saudi Aramco πρέπει να παραμείνουν απόρρητα. 

Είναι γνωστό, επίσης, ότι το Ριάντ απαιτεί την κατάργηση ενός νόμου που πέρασε τον Σεπτέμβριο του 2016 και επιτρέπει σε οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να μηνύουν τη Σαουδική Αραβία.

Φωτογραφία από Associated Press