Εκκένωση της Αν. Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές - Νέο διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ

Εκκένωση της Αν. Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές - Νέο διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ

«Κόκκινο» χτυπάει η ένταση στο Ουκρανικό, καθώς οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εκκένωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λόγω των αυξανόμενων βομβαρδισμών του ουκρανικού στρατού, όπως καταγγέλλουν. Δύση και Κίεβο φοβούνται ότι η Μόσχα θα στήσει σκηνικό προβοκάτσιας, προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Κάτι που το Κρεμλίνο πάντως εξακολουθεί να αρνείται. Σε περίπου 190.000 υπολογίζονται σύμφωνα με τους Αμερικανούς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην ουκρανική μεθόρια και ενώ στο διπλωματικό πεδίο, συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Απομακρύνουν αμάχους από την Ανατολική Ουκρανία οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές

Την εκκένωση της περιοχής του Ντονέτσκ λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Ρωσόφωνων αυτονομιστών. Η εν λόγω εκκένωση φαίνεται να αφορά περίπου 700.000 άτομα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η Ρωσία συμφώνησε να προσφέρει στέγη για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και προτεραιότητα θα έχουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκκένωση. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ορφανοτροφείο της περιοχής για να τα μεταφέρουν στη Ρωσία.

«Από σήμερα 18 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε μια μαζική εκκένωση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα εκκενωθούν πρώτοι», έγραψε ο Πουσίλιν στην ανάρτησή του.

Ανάλογη ανακοίνωση έκαναν και οι αυτονομιστές της αποσχισθείσας περιοχής του Λουχάνσκ.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή μπορεί να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Μόσχας για προβοκάτσια, προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Και ενώ η παρουσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζει να είναι ισχυρότατη, μία ημέρα πριν την μεγάλη στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία.

Για βομβαρδισμό κοντά στη Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, έκαναν λόγο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούστηκε στην πόλη, η οποία επλήγη και χθες Πέμπτη από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Ανατινάχθηκε αυτοκίνητο στο Ντονέτσκ

Οι αυτονομιστικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη.

Ένας ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο πάρκινγκ του κτιρίου.

Άγνοια δηλώνει το Κρεμλίνο

«Άγνοια» δηλώνει το Κρεμλίνο για την απομάκρυνση κατοίκων από το Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις Πουσίλιν.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για την ουκρανική κρίση με τη Ρωσία απόψε το βράδυ (23:00 ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Mιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται (οι Ρώσοι) να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία». Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε ότι «η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

190.000 Ρώσοι στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία

Σε 190.000 άνδρες ανέρχονται οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.00-190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία σε σχέση με 100.000 στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία δεν συμμετείχε η Ρωσία.

«Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο.

Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.

«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.

Ουκρανία: Η απουσία απάντησης από τη διεθνή κοινότητα θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία

Η Ουκρανία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι των δύο αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» διατάχθηκαν να τις εκκενώσουν.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η απουσία της αρμόζουσας απάντησης ή μια ουδέτερη στάση απλώς θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Μακρόν: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στο Ντονμπάς - Δεν έχουμε αποδείξεις για ρωσική αποκλιμάκωση

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες στο Ντονμπάς και να αποκλιμακώσει την πίεση γύρω από την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι πολύ ανησυχητική» και με πολλά θύματα και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, όμως ένας εταίρος είναι αξιόπιστος όταν οι πράξεις συνάδουν με τις δηλώσεις του».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ζητούν πρώτον, να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες και να υπάρξει αποκλιμάκωση και δεύτερον να ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, λέγοντας: «είμαστε ξεκάθαροι για την ενότητά μας και για το τι ζητάμε».

Σολτς: Εργαζόμαστε σκληρά για να γίνει διάλογος - Έτοιμη η ΕΕ για κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

Την ετοιμότητα της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για μια διπλωματική διέξοδο, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Σολτς απάντησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», με «μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, «είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξουν συνέπειες και θα δράσουμε ενωμένοι με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ο Σολτς, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά με όλα τα μέσα για να γίνει διάλογος και συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση». Σημείωσε, δε, ότι στις απαιτήσεις που ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπάρχει δρόμος για τη διπλωματία και το διάλογο.

Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι είναι σαφές ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι που η αρχή «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια πραγματικότητα για τη Συμμαχία. Αλλά παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι «η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, τις επόμενες, μέρες, μήνες, χρόνια δεν είναι πραγματικά στο χρονοδιάγραμμα» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για αυτή την κλιμάκωση. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αποφύγουμε μια στρατιωτική σύγκρουση» που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες, πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα