Εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην Αθήνα, επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην Αθήνα, επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρήθηκαν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπου συμμετείχαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί. 

Φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία, κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα.

Προβληματισμό προκάλεσε ο συνωστισμός μεταξύ των διαδηλωτών, σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο», με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται καθημερινά  στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές τηρούσαν το μέτρο της χρήσης μάσκας, ωστόσο οι απαιτούμενες αποστάσεις δεν τηρούνταν, με τις εικόνες αυτές να προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούσαν μεταξύ άλλων στις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και στο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη της φοιτητικής πορείας. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους πέταξαν μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας, που είχαν κλείσει την οδό Εγνατία, στο ύψος της ΕΥΑΘ.

Η Αστυνομία απάντησε με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ αστυνομικοί με μοτοσικλέτες αναζητούν τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Συνολικά η Αστυνομία προχώρησε σε 24 προσαγωγές και μία σύλληψη.

Σύμφωνα με το thestival.gr, πέντε προσαγωγές σημειώθηκαν από δικυκλιστές των ομάδων Ζ και ΟΠΚΕ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και μία σύλληψη στο ίδιο σημείο από την ομάδα συλλήψεων της ΥΑΤ.

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκαν ακόμη δύο προσαγωγές νεαρών στην οδό Λαγκαδά. Λίγο πριν τις 20:00 η τάξη στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε και η Τροχαία έδωσε στην κυκλοφορία όλους τους δρόμους που παρέμειναν κλειστοί λόγω της πορείας.