ΕΕ: Το Ιράν πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του για τον εμπλουτισμό ουρανίου

ΕΕ: Το Ιράν πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του να εμπλουτίσει ουράνιο σε μεγαλύτερο ποσοστό και να δώσει στη διεθνή διπλωματία μια ευκαιρία να διασώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό έως και 20% από το Ιράν στον Υπόγειο Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμων του Φορντόβ... είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και ένα ζήτημα βαθιάς ανησυχίας», ανέφεραν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Δευτέρα.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ενέργεια του Ιράν κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες που είχαν σκοπό να οικοδομήσουν πάνω στην υφιστάμενη διπλωματική διαδικασία. Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω κλιμάκωση και να αντιστρέψει αυτή την πορεία δράσης χωρίς καθυστέρηση».

Το Ιράν ξεκίνησε να σχεδιάζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% στον υπόγειο σταθμό στο Φορντόβ την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό εμπλουτισμού το οποίο είχε πετύχει η Τεχεράνη προτού καταλήξει στη συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό των αμφιλεγόμενων πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters πως οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν έχουν στη διάθεσή τους εβδομάδες, και όχι μήνες, προκειμένου να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.