ΕΕ: Παύση των διαπραγματεύσεων για αναβίωση της συμφωνίας πυρηνικών του Ιράν

ΕΕ: Παύση των διαπραγματεύσεων για αναβίωση της συμφωνίας πυρηνικών του Ιράν

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα “κάνουν μια παύση” τις συνομιλίες τους λόγω “εξωτερικών παραγόντων”, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφού η Μόσχα ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις περιπλέκοντας τα δεδομένα.

“Πρέπει να κάνουμε μια παύση στις συνομιλίες λόγω εξωτερικών παραγόντων”, ανήρτησε στο Twitter ο Μπορέλ.

“Ένα τελικό κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο και στο τραπέζι”, πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι παραμένει “σε επαφή” με τις διάφορες πλευρές και τις ΗΠΑ προκειμένου “να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”.

Από την πλευρά του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα ότι η παύση αυτή ενδέχεται να δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να επιλυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα.

“Η παύση στις συνομιλίες στη Βιέννη ενδέχεται να δώσει ώθηση για την επίλυση των εναπομεινάντων ζητημάτων και μια τελική επιστροφή (σ.σ. στις συνομιλίες). Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των συνομιλιών θα αποτελέσει το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούμε όλοι”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χαντιμπζαντέχ με ανάρτησή του στο Twitter. “Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν θα επηρεάσει την κοινή μας βούληση να προχωρήσουμε σε μια κοινή συμφωνία”.

Πριν μία εβδομάδα οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες είχαν κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία, όμως την επομένη η Μόσχα, βασικός πυλώνας των διαπραγματεύσεων, άλλαξε στάση.

Η Ρωσία ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν την οικονομική της συνεργασία με το Ιράν.

Τα αιτήματα αυτά, τα οποία χαρακτήρισε “εκτός θέματος” ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προκάλεσαν την αναστολή των συνομιλιών.

Σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν εξαρτάται μόνο από τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι και άλλες πλευρές έχουν κάποιες ανησυχίες.

"Η σύναψη της συμφωνίας δεν εξαρτάται από τη Ρωσία", ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο συντονιστή των διαπραγματεύσεων Ενρίκε Μόρα. "Υπάρχουν και άλλες πλευρές που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και που έχουν επιπλέον ανησυχίες και αυτές συζητιούνται".

Η Τεχεράνη βρίσκεται εδώ και 11 μήνες σε συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, γνωστό και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), την οποία έχουν υπογράψει το Ιράν από τη μία πλευρά και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γερμανία από την άλλη.

Το 2018 η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία και η Τεχεράνη άρχισε να απομακρύνεται από κάποιες δεσμεύσεις της.