ΕΕ: Οι καταναλωτές θα μπορούν να υπερασπίζονται συλλογικά τα δικαιώματά τους

ΕΕ: Οι καταναλωτές θα μπορούν να υπερασπίζονται συλλογικά τα δικαιώματά τους

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο στους Ευρωπαίους καταναλωτές για να συσπειρώνονται και να καταθέτουν συλλογικές αγωγές εναντίον εταιρειών για ελαττωματικά προϊόντα, με διασφαλίσεις ωστόσο, ώστε να αποφευχθούν οι καταχρηστικές αγωγές που παρατηρούνται στις ΗΠΑ.

Η κίνηση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών επιταχύνθηκε μετά το σκάνδαλο με τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen, που οδήγησε σε χιλιάδες έρευνες και μηνύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι το πεδίο τέτοιων αγωγών θα περιλαμβάνει παραβιάσεις σε τομείς όπως η προστασία δεδομένων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο τουρισμός και τα ταξίδια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και η υγεία, καθώς και τα δικαιώματα των επιβατών αεροπλάνων και τρένων.

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα κράτη-μέλη θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Η πρόεδρος του λόμπι για τα δικαιώματα των καταναλωτών BEUC δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικότατο ορόσημο για την πρόσβαση όλων των καταναλωτών της ΕΕ στη δικαιοσύνη. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να πάνε στα δικαστήρια ως μια ομάδα όταν τα δικαιώματά τους έχουν πληγεί από τον ίδιο έμπορο».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ορίζεται ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να κατονομάσει τουλάχιστον έναν οργανισμό καταναλωτών ή έναν δημόσιο φορέα που θα έχει την εξουσία για την έναρξη αγωγών εκ μέρους των καταναλωτών.