ΕΕ: Εμβολιάστηκε με μια δόση τουλάχιστον το 40% του ενήλικου πληθυσμού

ΕΕ: Εμβολιάστηκε με μια δόση τουλάχιστον το 40% του ενήλικου πληθυσμού

Το 40% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού και το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως, γνωστοποίησε σήμερα η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ.

Η Στέλλα Κυριακίδου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, είπε ότι από τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39% και τώρα πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας και να ανοίγουν εκ νέου μεγάλους τομείς της οικονομίας.

Η Επίτροπος Υγείας επισήμανε ότι πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί πραγματοποιούνται πλέον κάθε εβδομάδα στην ΕΕ - αριθμός ο οποίος θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η παραγωγή και οι παραδόσεις επιταχύνονται, ενώ με σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ως τη Δευτέρα είχαν παραδοθεί 234 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ως την προσεχή Κυριακή ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 261 εκατομμύρια δόσεις. Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.808.280 δόσεις

«Μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και επίσης να κοιτάξουμε προς το καλοκαίρι με συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε η Στ. Κυριακίδου, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση παραλλαγών που συνεχίζεται σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η Επίτροπος είπε ότι γίνεται πρόοδος στον εντοπισμό τους. Η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και με τα κράτη μέλη έχει βοηθήσει κάποιες χώρες να φτάσουν στο προτεινόμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων.

Τέλος, ανέφερε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των γνωστών μεταλλάξεων και πως εκτιμάται ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων.

Με τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης, τα εμβόλια αυτά θα φτάσουν πολύ γρήγορα στους πολίτες, τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εγκρίνει ως τον Οκτώβριο τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19.