«Έχουμε σενάρια και για τοπικά lockdowns» - Άμεσο «λουκέτο» σε παραβάτες
Ν. Χαρδαλιάς

«Έχουμε σενάρια και για τοπικά lockdowns» - Άμεσο «λουκέτο» σε παραβάτες

Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί, με αφορμή τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται.

«Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς μετά την τηλεδιάσκεψη.

Μάλιστα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας ανέφερε η επιτροπή ειδικών του Υπουργείου Υγείας εξετάζει την επιβολή τοπικού lockdown στην περίπτωση της Ξάνθης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως στη συγκεκριμένη περιοχή «για μήνες ήταν έντονο το επιδημιολογικό φορτίο», ενώ πρόσθεσε ότι στην περιοχή έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά εντοπίστηκαν 29 κρούσματα, τα περισσότερα χωρίς συμπτώματα.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή των διατάξεων που ισχύουν για την επιβολή λουκέτων σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, μετά τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ στη Μύκονο το Σαββατοκύριακο.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας και αναμένεται να καταργεί τη διάταξη που επέτρεπε σε επιχείρηση που παρανομεί να λειτουργεί, για τουλάχιστον πέντε μέρες ακόμα μέχρι να ασκηθεί έφεση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ν. Χαρδαλιάς: Χωρίς έκπτωση και με διασφάλιση της δημόσιας υγείας το άνοιγμα της αγοράς

Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα ότι «το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες όπου δεν γίνεται έκπτωση σε κανέναν».

Μιλώντας στα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για το πώς θα κάνουν τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως «δική σας δουλειά είναι με την παραίνεση, με τις συστάσεις σας, με την ευγένεια που σας διακατέχει και έχετε αποδείξει όλον αυτόν τον καιρό, να συνδράμετε στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να ανοίξουν με όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία».

«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, «υπάρχει το κράτος σε ακραίες περιπτώσεις να εφαρμόζει τον νόμο και να δίνει και το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι πέρα από αυτόν».