Εκατοντάδες μετανάστες θέλουν να περάσουν τα σύνορα
Δύσκολη νύχτα στον Έβρο

Εκατοντάδες μετανάστες θέλουν να περάσουν τα σύνορα

Εκατοντάδες μετανάστες συρρέουν στα σύνορα του Έβρου, υποβοηθούμενοι από τις τουρκικές αρχές που μάλιστα συνδράμουν και στη μετακίνησή τους, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα, με τον Ερντογάν να τους χρησιμοποιεί ως «όπλο» για να λύσει το πρόβλημά του στη Συριά. Ήδη λαμβάνουν χώρα επεισόδια, ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές αρχές κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Σαφές το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλες τις πλευρές.

Το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν φέρνει την Ελλάδα και τις αρμόδιες αρχές στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά μια «εισβολή» τόσο κατά μήκος του Έβρου όσο και στα νησιά όπου από το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν μετανάστες.

Τα πρώτα επεισόδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους με τις ελληνικές αρχές να επιχειρούν να απωθήσουν τους μετανάστες που έχουν φτάσει στα σύνορα με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ο φόβος να χρησιμοποιήσουν διάφορα σημεία κατά μήκος του Έβρου έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να στείλει ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ που συνεπικουρούνται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χθες εκδόθηκαν φύλλα πορείας για στρατιωτικούς προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή του Έβρου και να αποτρέψουν την παραβίαση των συνόρων από τους παράνομους μετανάστες.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων μέσω των οποίων επιχειρείται το «σφράγισμα» των συνόρων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα τόσο προς τον Ερντογάν και την Ε.Ε. όσο και προς τους ίδιους του μετανάστες πως δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παράνομη είσοδος.

Ήδη ο Πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους εταίρους ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να περιμένει την Ε.Ε. να παρέμβει πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία μέχρι τώρα έχει προβεί μόνο σε ανακοινώσεις σχετικά με την τήρηση που αναμένει από τον Ερντογάν για τη συμφωνία που έχει συνάψει.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποίησε το άρθρο της συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει τη λήψη αυστηρών μέτρων με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού για να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τις αφίξεις στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα παρά μόνο σε όσους διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου όπου αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της ελληνική πλευράς.

Η θωράκιση των ελληνικών συνόρων και η αποτροπή των μεταναστών αποτελεί βασικό μέλημα στην παρούσα φάση. Τα μέτρα θα αυξηθούν περαιτέρω όσο οι ροές θα αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά, όπως φάνηκε και απο΄το Βέτο που έβαλε στο ψήφισμα του ΝΑΤΟ (στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στο μεταναστευτικό) δείχνει τις προθέσεις της.