Δυσαρέσκεια της Ιταλίας για τις γαλλικές επικρίσεις εναντίον της στην υπόθεση του Aquarius

Δυσαρέσκεια της Ιταλίας για τις γαλλικές επικρίσεις εναντίον της στην υπόθεση του Aquarius

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας γύρω από την υπόθεση των 629 μεταναστών που διέσωσε το πλοίο Aquarius.

Η Γαλλία επέκρινε σφόδρα τη γειτονική της χώρα για την άρνησή της να δεχθεί τους μετανάστες. Ο πρόεδρος Ε. Μακρόν έκανε χθες λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του, La Republique en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, χαρακτήρισε «εμετική» τη στάση της Ρώμης.

"Η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία με την αδικαιολόγητη καταδίκη της απόφασης μας να κλείσουμε τα λιμάνια μας στα πλοία διάσωσης μεταναστών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Το ιταλικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Γάλλο πρεσβευτή, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι πήγε την κόντρα ακόμη παραπέρα λέγοντας πως «αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καλά θα κάνει να μην πάει στη Γαλλία» αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον Κόντε και τον Μακρόν.

Από το βήμα της Γερουσίας ο Σαλβίνι κατηγόρησε την Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της λέγοντας πως είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία όμως δέχθηκε μόνο 640», και -με μια δόση ειρωνείας- κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς».

«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Σαλβίνι επισημαίνοντας επίσης πως η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.

Θέση στη διαμάχη πήρε και ο (Ιταλός) Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. "Είναι επαίσχυντο. Ως Ευρωπαίος αισθάνομαι ντροπή που υπήρχε ένα πλοίο στην Μεσόγειο και για μερικές ημέρες κανείς δεν ήθελε να πάρει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της χορήγησης ασύλου με συλλογικό τρόπο. Προβάλλεται μεγάλη αντίσταση σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος", είπε ο Γκράντι

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ