Δημήτρης Παρασκευής στο Liberal: Δύο δρόμοι για πιο γρήγορη ανοσία
Δημήτρης Παρασκευής στο Liberal

Δημήτρης Παρασκευής στο Liberal: Δύο δρόμοι για πιο γρήγορη ανοσία

Τους δυο δρόμους που οδηγούν πιο γρήγορα στο «χτίσιμο» του πρώτου τείχους ανοσίας περιγράφει στο Liberal ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής εξηγώντας παράλληλα σε ποιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ορθώνεται αυτό το τείχος και ποια είναι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που το καθιστούν ασπίδα προστασίας απο την COVID.

Όπως εξηγεί  ο Δημήτρης Παρασκευής το τείχος ανοσίας είναι και  ποιοτικό και ποσοτικό και έχει σχέση με το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων, την ηλικιακή ομαδα στην οποία ανήκουν και το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο έχει αποκτήσει φυσική ανοσία από νόσηση. «Αν λοιπόν θέσουμε σαν κατώτατο όριο ένα ποσοστό πάνω από το 30% που να έχει κάνει τουλάχιστον την μία δόση του εμβολίου τότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουν  υψηλή συμμετοχή σ’ αυτό το 30%  οι άνθρωποι  που είναι άνω των 65 ετών γιατί αυτή η ηλικιακή ομαδα είναι που πιέζει  το σύστημα υγείας με βαριά νόσηση COVID και υψηλό κίνδυνο θανάτου. 

Αυτός είναι ο πρώτος δρόμος για την απόκτηση ανοσίας. Απο την  άλλη θέλουμε να έχουμε  υψηλή συμμετοχή στις ηλικίες 25 με 50 ετών -είναι οι λεγόμενοι  drivers-  αυτοί  δηλαδή που «οδηγούν» την πανδημία γιατί είναι αυτοί  που κυκλοφορούν έξω,  που έχουν τις περισσότερες επαφές και μπορούν να φέρουν τον ιό στο σπίτι. Αυτός είναι ο δεύτερος δρόμος για γρήγορη ανοσία.  

Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί δηλαδή ένα ποσοστό εμβολιασμένων άνω του 30% με υψηλή συμμετοχή των ηλικιών που οδηγούν την πανδημία και ιδανικά εξίσου υψηλή συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών -αν τα πετύχουμε και τα δύο ή αν πετύχουμε το ένα απ’ τα δύο τουλάχιστον, θα είμαστε καλά. Είναι ενθαρρυντικό το ότι τρέχουν να εμβολιαστούν οι νεότεροι  όποτε  ό,τι απο τα δυο καταφέρουμε, κέρδος θα είναι» επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας.

Στο συχνό ερώτημα του κόσμου «τι φταίει που δεν εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι», ο καθηγητής απαντά πως πέραν της επιφυλακτικότητας του ίδιου του ηλικιωμένου  ή των παιδιών του που δεν του κανονίζουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον παράγοντα της δυσκολίας πρόσβασης στο εμβολιαστικό κέντρο για τους ανθρώπους των απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας.

Κι αυτό γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα δεν είναι όλα στον ίδιο δήμο με την κατοικία του ανθρώπου που πρόκειται να  εμβολιαστεί. Συνεπώς,  είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα της κατ’ οίκον επίσκεψης  με τα  κινητά  συνεργεία εμβολιασμού  που ξεκινά το υπουργείο Υγειας. Με τα κινητά συνεργεία θα καλυφθεί αυτό το σημαντικό κενό, εκεί όπου υστερούμε.

Στην άλλη συχνή απορία, αν αρκεί ο εμβολιασμός με μία δόση για να φτάσουμε να μιλάμε για τείχος ανοσίας, ο καθηγητής επισημαίνει  πως ακόμα και η μια δόση του εμβολίου προσφέρει ικανοποιητική προστασία για τα άτομα έως 65 χρονών που έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.