Διπλάσιο εισιτήριο, μονή βάρδια λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Διπλάσιο εισιτήριο, μονή βάρδια λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Της Αγγελικής Κώττη

Αν είχατε, έστω και παραδόξως, ελπίσει πως αυτή τη χρονιά το διευρυμένο ωράριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα άρχιζε εγκαίρως, λάθος κάνατε. Μπορεί από 1ης Απριλίου να εφαρμόζεται ο διπλασιασμός του εισιτηρίου, αλλά όπως συμβαίνει από το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει καταϊδρωμένη να αρχίσει να ανταποκρίνεται από τον Μάιο, έως και τον Ιούνιο. (Το 2015 τα είχαν κανονίσει οι «Σαμαροβενιζέλοι» και είχαν γίνει εγκαίρως οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού).

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης με μία ενοποιημένη προκήρυξη για το έκτακτο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αθήνας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου, οπότε και θα εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (08.00-20.00)».

Αυτά λέει η ανακοίνωση του υπουργείου και ας πούμε ότι τους πιστεύουμε, αλλά αν το ψιλοκοσκινίσουμε θα δούμε πως μόνο στην Αθήνα θα έχουν 15νθήμερη- και βάλε- καθυστέρηση. Στην υπόλοιπη χώρα, η παράσταση που παίρνουν από τον εαυτό τους είναι μεγαλύτερη. Τέλος Απριλίου λένε, αλλά χλωμό το βλέπουμε. Διότι, σύμφωνα πάντοτε με το επίσημο ΥΠΠΟΑ, «για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της υπόλοιπης χώρας οι σχετικές προκηρύξεις αναμένεται να εγκριθούν από το ΑΣΕΠ έως τις 27 Μαρτίου και οι διαδικασίες πρόσληψης θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Απριλίου». Μάλλον δεν ξέρουν ούτε από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ,, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη διαδικασία, που απαιτεί περίπου ενάμιση μήνα μετά την  έγκριση και τη δημοσίευση. Δηλαδή Μάιο και βλέπουμε.

Από την 1η Απριλίου «σε συνεννόηση με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων το ωράριο λειτουργίας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων επεκτείνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Πού επεκτείνεται;  στην Ακρόπολη, την Κνωσό, τους Δελφούς, την Επίδαυρο, τις Μυκήες, την Τίρυνθα, το Παλαμήδι, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και τη Λίνδο. Αυτοί είναι οι χώροι με το διευρυμένο ωράριο. Άραγε εκείνη η Σπιναλόγκα ή η Δήλος, θα λειτουργήσουν έστω σε μονή βάρδια επιτέλους;