Διπλασιάστε τα μέτρα - Αβέβαιη η ανοσία μετά την ανάρρωση
ΠΟΥ Ευρώπης

Διπλασιάστε τα μέτρα - Αβέβαιη η ανοσία μετά την ανάρρωση

Διπλάσιες και τριπλάσιες πρέπει να είναι οι προσπάθειες στην Ευρώπη για περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού, δεδομένης της εξάπλωσής του στη γηραιά ήπειρο. Την ίδια στιγμη στην Ελλάδα οι αρχές κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας εφαρμογή των μέτρων από του πολίτες με το βλέμμα στραμμένο στα αγνώστου προελεύσεως κρούσματα που φτάνουν τα 60

Πολύ περισσότερο δε, τη στιγμή που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί η "ανοσία αγέλης", αφού πρόκειται για νέο ιό. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν όσοι ξεπερνούν τη νόσο έχουν ανοσία τελικά, και αν την αποκτούν, δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα. (σ.σ. η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται με εμβολιασμό ή νόσηση τουλάχιστον του 60% του πληθυσμού).

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι επιτελείς του ΠΟΥ Ευρώπης στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες.

Ο νέος διευθυντής της περιφέρειας Ευρώπης, δρ Χανς Κλούγκε υπογράμμισε ότι είτε τα μέτρα κάθε κράτους έχουν ληφθεί έγκαιρα, είτε καθυστερημένα, εκείνο που έχει σημασία είναι ο περιορισμός διασποράς και όπως έχει διαπιστωθεί από τις δράσεις πολλών ασιατικών χωρών, αυτό που έχει σημασία είναι ο συντονισμός κυβερνήσεων και κοινωνικών για τον περιορισμό τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.

Το κοινό στοιχείο για τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η οποία θα φανεί με τα μέτρα περιορισμού, τα οποία όμως πρέπει να είναι εξατομικευμένα, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας και της κατάστασης στο εσωτερικό της. Τα μέτρα θα πρέπει να προστατεύουν τον πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψιν και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Κλούγκε παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, και μάλιστα σοβαρές και σημείωσε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αποκατασταθεί μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς, γι΄ αυτό έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, στο οποίο μετέχει το Ταμείο του ΟΗΕ και φορείς του ιδιωτικού τομέα για την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν. Εντούτοις χρειάζεται και από τις χώρες να αυξήσουν τα κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλληλεγγύης.

Η συντονίστρια του τμήματος εκτάκτων αναγκών δρ Ντόριτ Νίτζεν υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την απαραίτητη γνώση σε ότι αφορά την "ανοσία αγέλης", καθώς δεν γνωρίζουμε αν όσοι αναρρώνουν έχουν ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα. Και δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι "ίσως με τον καιρό γίνουμε εξυπνότεροι".

Αναφερόμενη στην αξία των διαγνωστικών τεστ, υπογράμμισε ότι μπορεί να είναι λίγο ακριβά για το γενικό έλεγχο του πληθυσμού - το κόστος στην Ευρώπη εκτιμάται σε 60 δολ. περίπου για το κάθε σετ - όμως το κόστος της επιλογής εγκατάλειψης του ελέγχου, είναι 800 φορές πιο ακριβό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του ΠΟΥ Ευρώπης Ρίτσαρν Πιμπόντι, πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό είναι απολύτως απαραίτητα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, για τον περιορισμό του ιού, ενόσω προετοιμαζόμαστε για την αύξηση των κρουσμάτων.

Και για τους πολίτες που ζουν σε "επικίνδυνες ζώνες", τόνισε ότι τα μέτρα είναι πολύ απλά. Σωστό πλύσιμο των χεριών, τήρηση της υγιεινής του αναπνευστικού μας συστήματος, τήρηση των αποστάσεων για μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού στους γύρω μας, εργαστηριακοί έλεγχοι για διαπίστωση των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα

Με τα κρούσματα διεθνώς να ξεπερνούν τις 190.000 πληθυσμού και τους νεκρούς πάνω από 7.500, στην χώρα μας καταγράφονται πλέον 387 κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 μόνο χθες. Η χώρα μετρά πλέον 5 νεκρούς.

Μέχρι ώρας τα κρούσματα άγνωστης μετάδοσης φτάνουν τα 60.

Από τους 70 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 11 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι παίρνουν αντι-ιική θεραπεία. Έχουν ελεγχθεί 4.900 άνθρωποι και 14 ασθενείς έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές.

Σχετικά με τις ελλείψεις διαγνωστικών τεστ σημείωσε ότι ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια και δεν έχει γενικευθεί.

Παραμένει η στρατηγική του περιορισμού κατ΄ οίκον των ελαφρών περιστατικών με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους και ταυτόχρονη επικοινωνία με τον γιατρό.

Επεσήμανε ότι για κάθε πέντε ασθενείς νοσηλευόμενους σε εντατική, υπάρχουν άλλοι 95 ασθενείς, ενώ σε ότι αφορά την Χουμπέι, την περιφέρεια της Κίνας πουπρωτοεμφανίστηκε ο ιός, έκανε λόγο για δήλωση μόλις του 15% των περιστατικών, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων πολύ πάνω από 550.000 πληθυσμού.

Με δεδομένη της εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού έκανε έκκληση σε Έλληνες και ξένους που έρχονται στη χώρα μας να τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών για να μην συμβάλλουν στη διασπορά του ιού.

Αντίστοιχα έκανε έκκληση στους Έλληνες να μην απομακρύνονται στη νησιωτική χώρα, εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης στην περίπτωση νόσησης και στις αεροδιακομιδές που ενδεχομένως να χρειαστούν.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο του Δημοσίου. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή,  σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία, όπως και μεταμοσχευμένοι υπό ενεργό ανοσοκαταστολή.

Διαβάστε ακόμα:

- Κορονοϊός: Πέμπτος θάνατος στην Ελλάδα - 35 νέα κρούσματα, 387 συνολικά

- Κορονοϊός: Στους 8.000 έφτασαν οι νεκροί παγκοσμίως - 198.155 τα κρούσματα

- Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών: «Είμαστε στην αρχή, σε 15 μέρες θα φανούν τα μέτρα»

Διαβάστε Περισσότερα