Διορισμένος από Γαβρόγλου ο Κ. Καλέμης που εξαπέλυσε ρατσιστικά σχόλια κατά Αντετοκούνμπο

Διορισμένος από Γαβρόγλου ο Κ. Καλέμης που εξαπέλυσε ρατσιστικά σχόλια κατά Αντετοκούνμπο

Διορισμένος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το 2017 είναι στη θέση του συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Μαλακάσας, ο Κωνσταντίνος Καλέμης που εξαπέλυσε υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον οποίο αποκάλεσε «μαιμού».

Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει στο προφίλ του ο Κωνσταντίνος Καλέμης που προκάλεσε αγανάκτηση και έντονες αντιδράσεις ενώ η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως τον καρατόμησε αμέσως μετά την αποκάλυψη των αναρτήσεών του.

Ο άνθρωπος που είχε οριστεί από τον Κώστα Γαβρόγλου τον τότε υπουργό Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφύγων έδειξε με τα ρατσιστικά του σχόλια πως οι επιλογές που γίνονταν δεν είχαν ως γνώμονα τουλάχιστον την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο δύσκολο έργο.

Η δεύτερη ανάρτησή του είναι ακόμη χειρότερη σε επίπεδο από την πρώτη. Το θέμα έθεσε ο Νίκος Φίλης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ζητώντας ομόφωνη καταδίκη του Κωσταντίνου Καλέμη αλλά και του ρατσισμού γενικότερα. Η υπουργός Παιδείας αντέδρασε άμεσα μέσω της καρατόμησης.

Τα τρόλς του ΣΥΡΙΖΑ πάντως βλέποντας πως η καταγγελία έγινε από τον Νίκο Φίλη έσπευσαν να ασκήσουν κριτική και να επιτεθούν στην κυβέρνηση εκτιμώντας πως η τοποθέτηση έγινε από την παρούσα κυβέρνηση. Σχόλια του τύπου «τι θα έβαζαν κάποιον άνθρωπο»  άρχισαν να διακινούνται στο διαδίκτυο έως τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι ήταν στέλεχος που επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε δέκτης επιθέσεων διότι σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ζώντας μικρός στην Ελλάδα καθώς και για τον φόβο που είχαν μήπως απελαθούν οι γονείς του. Ουσιαστικά αναφέρθηκε σε κάτι πραγματικό, εκτός και αν θεωρείται πως δεν υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα.

Η δέ ανάρτηση με του Κωνσταντίνου Καλέμη με τις αναφορές σε «μαιμού», «αράπης» κλπ, απλά πιστοποιούν την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση ο Αντετοκούνμπο έχει τιμήσει κατ επανάληψη τη χώρα

Η συνέντευξη του Γιάννη Αντεντοκούνμπο

Τη συνέντευξη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο TNT, το οποίο έφτιαξε έναν ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο άσο των Μιλγουόκι Μπακς. 

Στο απόσπασμα που δόθηκε στην δημοσιότητα ακούγεται να λέει πως η οικογένειά του βρισκόταν παράνομα και προσπαθούσε να αποφύγει τις κακοτοπιές, ενώ κάθε ημέρα ζούσαν με τον φόβο μη τυχόν και απελαθούν.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Η και άλλης εθνικότητας. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό. Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ».

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην καλή πλευρά που συνάντησε σε ανθρώπους που τους βοήθησαν, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στα Σεπόλια που τους έδινε φαγητό συχνά. Ο κ. Γιάννης μιλάει μάλιστα στο ντοκιμαντέρ και συγκινημένος περιγράφει τα πόσα πέρασε η οικογένεια. Και από την πλευρά του, ο Αντετοκούνμπο τονίζει πως είναι Ελληνας γιατί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χώρα.