Εφικτή η αυτοδυναμία για την ΝΔ

Εφικτή η αυτοδυναμία για την ΝΔ

Παγιωμένο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι που καταγράφει διαφορά 8% και την Alco για λογαριασμό του Open με διαφορά 9,2%. Η ΝΔ δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας.

Δημοσκόπηση Pulse

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Pulse, η ΝΔ διατηρεί σταθερό το προβάδισμά της καθώς οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ οι πολίτες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι το κόμμα που θα επικρατήσει.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι επίσης ότι οι πολίτες κρίνουν σε συντριπτικό ποσοστό 82% ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, η ΝΔ συνεχίζει να κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, όπως και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 8 μονάδες διαφορά, στο 27%. Από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Βουλή ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 5%.

Ποσοστό 3,5% παίρνει το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη και 3% η Ελληνική Λύση, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse, ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων παραμένουν αναποφάσιστοι.

δημοσκόπηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγιωμένη διατηρείται η διαφορά και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων σε εκτίμηση με διαστήματα, με οριακά αυξητική τάση μάλιστα, καθώς η έρευνα της Pusle δείχνει ότι η διαφορά μπορεί να φτάσει έως και το 13,4% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το 13,3% που εμφάνιζε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η ΝΔ εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει από 32,2% έως 37,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,4% έως 29,6%.

δημοσκόπηση

Αυξητική τάση παρουσιάζει και η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη διαφορά υπέρ της ΝΔ να διαμορφώνεται στο 53% έναντι του 51% που είχε δείξει η έρευνα της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, πλέον το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα βγει η ΝΔ, ενώ μόλις το 19% ο ΣΥΡΙΖΑ.

δημοσκόπηση`

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρώντας προβάδισμα 10%, με τα ίδια ποσοστά που είχε δείξει η προηγούμενη δημοσκόπηση της Pules, δηλαδή 36% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.

δημοσκόπηση

Όπως αναφέρθηκε, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 82% πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά (το 64% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» το 18%).

δημοσκόπηση

Όπως και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει 156 έδρες στο νέο κοινοβούλιο σε εξακομματική Βουλή, ή 152 αν εισέλθουν 7 κόμματα.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τόσο ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά και παραπλήσια ποσοστά συσπείρωσης, στο 90% και 87% αντίστοιχα.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

 

Δημοσκόπηση Alco

Παράλληλα, ισχυρό προβάδισμα 9,2 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open. 

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 32,4%, έναντι 23,2% που έχει η κυβερνητική παράταξη. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν, με ποσοστό 3,5%, τόσο το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που «πιάνει» το... μαγικό όριο εισόδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς μετρήθηκε στο 3% -ήτοι, σχηματίζεται επτακομματική Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ «πιάνει» ποσοστό 29,8% και προηγείται με διαφορά 8,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί με 21,3%. Το ΚΙΝΑΛ είναι και πάλι τρίτο με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5, το Μέρα 25 με 3,2%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει εκτός, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.

Αναφορικά με την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα αριθμεί από 149 έως 161 στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 71 και 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το Μέρα 25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10.