Δημόπουλος - Βασιλακόπουλος: Ασφαλής και η τρίτη δόση, αυξάνει τα αντισώματα

Δημόπουλος - Βασιλακόπουλος: Ασφαλής και η τρίτη δόση, αυξάνει τα αντισώματα

«Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε πως έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων στην ΕΕ.

«Κάθε νέα δόση είναι σαν μια φοροελάφρυνση γιατί οδηγεί σε βελτίωση τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΙ ενώ ο κ. Δημόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση» γιατί οδηγεί σε βελτίωση τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 Όπως ανέφερε στις όποιες μελέτες έχουν γίνει και υπήρξε χορήγηση 3η δόσης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. «Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA» δήλωσε ενδεικτικά. 

Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή το βράδυ να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65 καθώς και σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο να διερευνηθεί.