Δημ. Σαρηγιάννης: Μέχρι 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων

Δημ. Σαρηγιάννης: Μέχρι 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Συγκεκριμένα αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, υπογραμμίζοντας  ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

Αξίζει να επισημανθεί πως νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι ο λόγος που ελήφθησαν τα νέα μετρά για τις αγορές στα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, είναι για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους, τονίζοντας το νέο συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες στην Ερμού, εν όψει της σημερινής εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα κοσμηματοπωλεία -με βάση την εισήγηση των ειδικών- θα λειτουργούν με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος.

Επισήμανε  μάλιστα ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Πρόσθεσε ότι θα θέσει το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ραντεβού λειτουργούν από σήμερα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης.

Εν συνεχεία ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον ΓΓ εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλιδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τόνισε  ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα υπάρξει διόρθωση στα ποσά που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση.

Έκανε  επίσης γνωστό ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους θεσμούς έθεσαν το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ ήδη κατατέθηκε στη βουλή νομοσχέδιο για να αποζημιωθούν επιχειρήσεις για πάγια έξοδά τους.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως η κυβέρνηση δε θα αφήσει μόνες τις επιχειρήσεις και θα υπάρξει λύση και για την περίοδο μετά την πανδημία

Όσον αοφρά τον τουρισμό εκτίμησε ότι θα πάει παρά πολύ καλά αν μέχρι τον Μάιο έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα και έχει εμβολιαστεί ο πιο ευάλωτος πληθυσμός.

Τέλος, έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι αν δεν τηρηθούν θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα ενώ αν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξουν και μετρά μεγαλύτερης ελευθερίας.