Διεύρυνση ερευνών για το ρόλο Παπαγγελόπουλου εξετάζει η Προνακριτική

Διεύρυνση ερευνών για το ρόλο Παπαγγελόπουλου εξετάζει η Προνακριτική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια νέα φάση εισέρχεται πλέον η προανακριτική Επιτροπή, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πέραν της Novartis, πίεζε και για σειρά άλλων υποθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τίθεται ακόμη και θέμα διεύρυνσης των ερευνών της Προανακριτικής που ίσως οδηγήσει και σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Η αρχή των αναφορών σε υποθέσεις εκτός της Novartis έγινε από την πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα Ελένη Ράικου, η οποία, έχοντας ταυτίσει τον Ρασπούτιν με τον Δ. Παπαγγελόπουλο ανάγκασε την επιτροπή να καλέσει ως μάρτυρα τον επίσης αντιεισαγγελέα, Π. Αθανασίου, μιλώντας για πιέσεις που είχε δεχθεί και αυτός σχετικά με σειρά υποθέσεων που ήταν υπό διερεύνηση.

Στην κατάθεσή του ο έτερος εκ των εν ενεργεία λειτουργών της Δικαιοσύνης την επιβεβαίωσε πλήρως προσθέτοντας και άλλες υποθέσεις για τις οποίες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε ασκήσει πιέσεις με τις ανάλογες προειδοποιήσεις..

Χθες διαβιβάστηκε στην προανακριτική και έγγραφο – κατάθεση, σχετικά με την υπόθεση του Noor 1 και πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιτροπή θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να διευρύνει το πεδίο των ερευνών για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου πέραν της υπόθεσης Novartis με σοβαρό ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. 

Το σενάριο αυτό, βέβαια, δεν έχει «κλειδώσει», αλλά υποθέσεις όπως για παράδειγμα αυτή για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής (που κατήγγειλε η Ε. Ράικου) «φωνάζουν», σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, πως ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργούσε ένα «παραδικαστικό» κύκλωμα, κάτι που η Ν.Δ. έχει καταγγείλει και επισήμως

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα -σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής- δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς στη Βουλή θα βρεθούν κι άλλοι μάρτυρες κλειδιά, όπως λόγου χάριν η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την παρασκηνιακή δράση του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Η εισαγγελέας  είχε υποστηρίξει ότι ο τότε αν. υπουργός Δικαιοσύνης, «κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία (για την υπόθεση Βγενόπουλου) που «χειριζόμουν παράνομα» στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος». «Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου», πρόσθετε.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Τσατάνη είχε βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, της οποίας πρόεδρος της η Τασία Χριστοδουλόπουλου, επαναλαμβάνοντας όσα είχε εγγράφως αναφέρει, δεχόμενη όμως τότε έντονες επιθέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Υπό αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να κληθεί τελικά για ανωμοτί κατάθεση και όχι ως μάρτυρας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς η οποία σημειωτέον έχει ζητήσει 15νθήμερη αναβολή της κατάθεσής της στην προανακριτική, ως μάρτυρας, επικαλούμενη φόρτο εργασίας

Το αίτημα του κόμματος της Φ. Γεννηματά θα διαπιστωθεί αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι στην προσεχή συνεδρίαση της προανακριτικής. Πάντως οι μέχρι τώρα μάρτυρες και ειδικά οι τρεις εν ενεργείας αντιεισαγγελείς έχουν αναφερθεί στην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς και στις επαφές της με τον Δ. Παπαγγελόπουλο