Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους: Τι θα ισχύει από 15 Ιουλίου για εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα

Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους: Τι θα ισχύει από 15 Ιουλίου για εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα

Σε αμιγείς και μικτούς θα διακρίνονται οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι ψυχαγωγίας, εστίασης και διασκέδασης από τις 15 Ιουλίου.

Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι έως 85% και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες είτε έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως, ενώ στους μικτούς θα επιτρέπεται και σε όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης, με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό που θα αλλάζει σε αυτές τις κατηγορίες καταστημάτων ή κινηματογράφων ή θεάτρων, αναλόγως με τον τρόπο που θα επιλέγουν να λειτουργούν, θα είναι η επιτρεπόμενη χωρητικότητα πελατών.

Η πληρότητα θα πλησιάζει το 85% για τους χώρους που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

Δηλαδή η πληρότητα θα είναι διαφορετική για τα θέατρα και τα εστιατόρια και διαφορετική στα κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.  Ξεχωριστή κατηγορία οι υπαίθριοι χώροι, όπου σημειώνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

- Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

- Στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μικτοί, από τις 15 Ιουλίου, στην ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων θα διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ). Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα). Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) και ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ) που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας, ενώ χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. 

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

pdf

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) που δηλώνονται  ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας

  • έως 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας,
  • έως 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας κα
  •  έως 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) που θα δηλώνονται ως χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και χώροι  που έχουν δηλωθεί ως μικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπατρίτης είπε ότι ο στόχος είναι τριπλός: να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προστρέξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία. 

-Υιοθετούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής για την πειθώ και υπάρχει μια σημαντική ενημερωτική εκστρατεία για τους εμβολιασμούς:

- Η πρώτη είναι η πληροφόρηση του κοινού, η πειθώς με ενημέρωση για να πειστούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. 

- Η δεύτερη είναι η διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

- Η τρίτη είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.  «Αυτό που εισηγούμεθα είναι η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους που δεν είναι ουσιωδώς σημασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως κλειστοί (εστιατόρια κλπ) ή ανοιχτοί με συνωστισμό (γήπεδα, συναυλίες κλπ).

Οι αμιγείς χώροι θα αφορούν σε όσους θα εξυπηρετούν μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Το όριο στους αμιγείς χώρους θα είναι από 75 έως 85% της συνολικής χωρητικότητας.

Για τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75%. Εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ, ενώ η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

pdf