Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Επιπλέον πετρέλαιο στην αγορά για δεύτερη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Επιπλέον πετρέλαιο στην αγορά για δεύτερη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα οι χώρες – μέλη του ΔΟΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου για να ηρεμήσουν τις αγορές, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Ενέργειας, μια μέρα αφότου οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση.

Πάντως, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δεν συμφώνησαν για τις ποσότητες ή τις δεσμεύσεις κάθε χώρας στην έκτακτη συνάντησή τους, όπως δήλωσε ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Το γεγονός αυτό άφησε τις τιμές του αργού σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με το brent να αγγίζει τα 105 δολάρια το βαρέλι, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά καθώς οι απελευθερώσεις από προηγούμενες προμήθειες αγωνίζονται να αναπληρώσουν την απώλεια 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα (bpd) ρωσικού πετρελαίου σύμφωνα τον ΔΟΕ.

«Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης... οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του ΔΟΕ συμφώνησαν για την ίδια την πρόσθετη αποδέσμευση, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τον συνολικό όγκο και την κατανομή κάθε χώρας», είπε ο Κοϊζούμι.

«Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν μεταξύ της γραμματείας του ΔΟΕ και των χωρών μελών», ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία «μέσα στην επόμενη εβδομάδα περίπου».

Ο ΔΟΕ, που εκπροσωπεί τα βιομηχανικά έθνη αλλά όχι τη Ρωσία, στην τελευταία του συνεδρίαση άναψε το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου στην ιστορία της την 1η Μαρτίου, σχεδόν 62 εκατομμυρίων βαρελιών, περίπου τα μισά από τα οποία δόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς ο πληθωρισμός αγγίζει τα υψηλά πολλών δεκαετιών, δεσμεύτηκαν να παρέχουν περίπου το ένα τέταρτο αυτής της αποδέσμευσης.

Για να καλύψει το έλλειμμα που προκλήθηκε από τις κυρώσεις και την αποστροφή των αγοραστών για το ρωσικό πετρέλαιο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Πέμπτη την απελευθέρωση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάιο, που ισοδυναμεί με συνολικά 180 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters των δεδομένων του ΔΟΕ, τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των κρατών μελών ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, ακόμη και πριν από την κυκλοφορία της 1ης Μαρτίου, ενώ τα επίπεδα SPR στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.