Διεθνή ΜΜΕ: Πρώτη με αυτοδυναμία η ΝΔ

Διεθνή ΜΜΕ: Πρώτη με αυτοδυναμία η ΝΔ

Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το αποτέλεσμα του exit poll για τις βουλευτικές εκλογές αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως σύμφωνα με το exit poll, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές με 40% των ψήφων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος δεν παίρνει παρά το 28,5% των ψήφων, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή "πρόδωσε" τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας».

To πρακτορείο Bloomberg, μεταδίδοντας τα αποτελέσματα του exit poll, αναφέρεται και στις αρχικές προβλέψεις για τις έδρες που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στη νέα Βουλή, εκτιμώντας πως θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 155 έδρες, με «ταβάνι» -αναλόγως και το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή- τις 167.

bloomberg

Το BBC αναφέρει πως «Οι Συντηρητικοί είναι στον δρόμο για την πλειοψηφία» σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισημαίνει πως αν επαληθευθούν τα exit polls η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

To Reuters σημειώνει πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επιστρέφει στην εξουσία «σημειώνοντας μια σαρωτική νίκη επί του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ.

«Νέος πρωθυπουργός στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το άρθρο της γερμανικής Bild, που παρουσιάζει ένα σύντομο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

bild

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας καταψηφίστηκε σύμφωνα με τα exit poll», αναφέρει τοDer Spiegel. «Οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά το προανήγγειλαν, αλλά τώρα φαίνεται ότι η νίκη είναι ξεκάθαρη σχολιάζει το γερμναικό περιοδικό.


Με τίτλο «Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα» το Γερμανικό δίκτυο N- tv μεταδίδει πως η ΝΔ έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το ποσοστό της ΝΔ είναι περίπου στο 40%, ενώ το νυν κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει μόνο 28,5%».

Η γαλλική Le Figaro τονίζει πως «η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προηγείται μακράν της αριστεράς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Σύμφωνα μ' αυτό το exit poll ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης νικά στις εκλγές με 40% έναντι του βασικού του αντιπάλου, που λαμβάνει 28,5% σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, που του ασκείται κριτική ότι “πρόδωσε” τους ψηφοφόρους τους συνεχίζοντας τη λιτότητα».

figaro
Για αλλαγή εξουσίας σύμφωνα με το exit poll κάνει λόγο και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard με το επίμαχο δημοσίευμα να συνοδεύεται από φωτογραφία που απεικονίζει τον ηγέτη της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη χαμογελαστό να χαιρετά οπαδούς του.

«Ελλάδα: Αποτυχία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα», τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Αυστρία Kronen Zeitung, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό περίπου 40%.