Deutsche Bank: Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στα μέσα του 2021

Deutsche Bank: Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στα μέσα του 2021

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του 2021, εκτιμά η Deutsche Bank μετά από την ταχύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε του τελευταίους μήνες, αν και τα υψηλά επίπεδα χρέους και κάποια αλλαγή πολιτικής αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης.

«Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση στην οποία τη βύθισε η πανδημία τον χειμώνα και την άνοιξη προχωράει πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περιμέναμε», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Deutsche Bank Πέτερ Χόπερ σε σημείωμα προς του πελάτες της τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Καθώς το τρίτο τρίμηνο φτάνει στο τέλος του, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται στο 50% περίπου των προ πανδημίας επιπέδων, και τώρα υπολογίζουμε ότι αυτή η πορεία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους, δύο τρίμηνα νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Η Deutsche Bank αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ και αναμένει συρρίκνωση της τάξης του 3,9% φέτος από 5,9% που είχε ανακοινώσει τον Μάιο. Για το 2021, η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 5,6% από 5,3%.

Ωστόσο, σημειώνει ο Χόπερ, εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και φόβοι για πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

Η ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που μοιάζει να φουσκώνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξάνει την αβεβαιότητα ως προς την οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το αβέβαιο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Επιπλέον, ένα άτακτο Brexit στην Ευρώπη, αποτελεί κίνδυνο.

Τέλος, η πιθανή μετακίνηση των κεντρικών τραπεζών από την τρέχουσα πολιτική χαλάρωσης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο οικονομικής κρίσης, τονίζει ο Χόπερ.