Δεν θα γίνει «ποτέ ανεκτή» η αλλαγή με τη βία του status quo σε Ασία - Ειρηνικό
Ιάπωνας πρωθυπουργός

Δεν θα γίνει «ποτέ ανεκτή» η αλλαγή με τη βία του status quo σε Ασία - Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε «αλλαγή του status quo με τη βία», κυρίως στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά τη σύνοδο στο Τόκιο των ηγετών της ομάδας Quad.

Τα μέλη της Quad, που ανησυχούν κυρίως για την αυξανόμενη επιρροή και τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην περιοχή, ανακοίνωσαν ένα πακέτο ύψους τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων (περίπου 47 δισεκ. ευρώ) για τα επόμενα πέντε χρόνια αφιερωμένο σε έργα υποδομών και επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής στο νησί της Κίνας.

Ωστόσο σήμερα διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσινγκτον έναντι της Ταϊβάν, το οποίο συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει.

Τα τέσσερα μέλη της Quad επεσήμαναν ότι ανησυχούν για τα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου και τις κινεζικές απόπειρες «ροκανίσματος» γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σήμερα οι τέσσερις ηγέτες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων περιοχών, «στην επικίνδυνη χρήση πλοίων του λιμενικού και του ναυτικού και στις προσπάθειες να διαταραχθούν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εξωχώριων πόρων άλλων χωρών», ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται το Πεκίνο.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή τους απέφυγαν να καταδικάσουν ξεκάθαρα την Κίνα ή τη Ρωσία.

Η Ινδία είναι η μόνη χώρα της Quad που έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημοσίως τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της.

Μετά τις συνομιλίες τους στο Τόκιο οι ηγέτες της Quad συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία ναυτικής εποπτείας, η οποία θα έχει στόχο να ενισχύσει την παρακολούθηση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με το σχέδιο επένδυσης τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων, υιοθετούνται λόγω των ανησυχιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες του Ειρηνικού, κυρίως με τα νησιά του Σολομώντα, με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και την περιοχή για να προωθήσουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.