Κύπρος: «Δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση»

«Δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση»

«Βασικός μας στόχος, που έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς, είναι ότι τα ζητήματα για την επίλυση του Κυτριακού. θα πρέπει να λυθούν μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των συναντήσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Κούσιος, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κούσιος είπε ότι «συνήλθε σε συνεδρία το Συμβούλιο Αρχηγών. Η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τος συναντήσεις που είχε με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Επίσης, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τα αποτελέσματα από την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

‘Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ποσό ύψους περίπου 2,7 δισ., ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ύψους περίπου 1,5 δισ..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Παρέμβαση που έκανε προ ημερησίας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Παρέμβαση που έγινε και από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με αναφορά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και, γενικότερα, την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση της σε τρίτες χώρες. Αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού που είναι ο βασικός μας στόχος έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι, θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου».