Δεν έχουμε εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία
Κομισιόν σε Μπ. Τζόνσον

Δεν έχουμε εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σήμερα κατά την ομιλία της στους Ευρωβουλευτές στην «πρόταση» του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για ένα μοντέλο «Αυστραλίας» όσον αφορά στην μεταξύ τους εμπορική συμφωνία. 

«Ειλικρινά μου έκανε εντύπωση όταν άκουσα τον Βρετανό πρωθυπουργό να αναφέρεται στην Αυστραλία. Η χώρα αυτή είναι ισχυρός εταίρος της ΕΕ όμως δεν έχουμε κάποια εμπορική συμφωνία. Οι συναλλαγές μας γίνονται με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αν αυτή είναι η επιλογή της Βρετανίας τότε είμαστε εντάξει. Στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με την Αυστραλία για μια εμπορική συμφωνία για να αλλάξει αυτό το καθεστώς», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία, Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε αναφερόμενος σε ένα άλλο μοντέλο αυτό του Καναδά: «Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Καναδά πήραν επτά χρόνια, στο μεταξύ το εμπορικό status quo παρέμεινε το ίδιο». Ο Μπαρνιέ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία επί του πλαισίου των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε «αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020, τότε η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ με τους όρους του ΠΟΕ». 

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη ομιλία του επί των όρων των διαπραγματεύσεων, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συμφωνία ανάλογη αυτής που έχει το μπλοκ με τον Καναδά. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. για την πολιτική ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συνολική συμφωνία με την ΕΕ επί των αεροπορικών συνδέσεων και της αλιείας. Το τελευταίο είναι ένα ακανθώδες ζήτημα καθώς οι Βρετανικές αρχές αποφάσισαν να δίνουν ατομικές άδειες σε κάθε επαγγελματία αλιέα και απαγόρευσαν για ένα διάστημα την πρόσβαση στους Γάλλους ψαράδες. Ο Τζόνσον δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν προσφέρουμε καμία μακροπρόθεσμη δέσμευση στο θέμα αυτό, το ξεκαθαρίζω».

Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση συμφωνίας που να καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς σε 11 μήνες και φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποιες συμφωνίες που καλύπτουν το εμπόριο, την αλιεία και την ασφάλεια.