Δεν αποκλείει δίωξη σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν η εισαγγελέας

Δεν αποκλείει δίωξη σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν.

«Εκείνος πυροδότησε το όπλο», είπε η εισαγγελέας της Σάντα Φε, Μαίρη Κάρμακ-Άλτγουις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι σε αυτό το στάδιο» και «κανείς δεν αποκλείεται» από μια πιθανή δίωξη, πρόσθεσε.

Η Κάρμακ - Άλτγουις και ο σερίφης της κομητείας Σάντα Φε Άνταμ Μεντόζα έδωσαν συνέντευξη Τύπου, έξι ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό, όταν ο Μπάλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια πρόβας, στα γυρίσματα του γουέστερν Rust στο Νέο Μεξικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση. Ο σερίφης είπε ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή τους το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα, ένα ρεβόλβερ Long Colt και πιστεύουν ότι περιείχε αληθινή σφαίρα. Ο Μπάλντουιν, πρόσθεσε, ήταν συνεργάσιμος στην έρευνα.

Ο Μεντόζα τόνισε εξάλλου ότι στα γυρίσματα επικρατούσε «εφησυχασμός» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα.

Σοκ στο Χόλιγουντ

 

Το δυστύχημα προκάλεσε σοκ στο Χόλιγουντ, όπου ξεκίνησε ευρεία συζήτηση για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για το αν θα πρέπει να απαγορευτούν ορισμένοι τύποι όπλων. Εντείνεται ταυτόχρονα και η αντιπαράθεση για τις συνθήκες εργασίες στις παραγωγές χαμηλού κόστους.

Σε δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο Μπάλντουιν παρέλαβε ένα όπλο, που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν «νεκρό» –δηλαδή ασφαλές– από τον βοηθό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χολς. Εκείνος το είχε πάρει από το καρότσι που χρησιμοποιούσε η Χάνα Γκουτιέρες, η οποία είχε προσληφθεί για να επιβλέπει τα πυροβόλα όπλα και την ασφάλειά τους.

Το όπλο περιείχε όμως πραγματική σφαίρα, η οποία χτύπησε στο στήθος την Χάτσινς και στον ώμο τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, που στεκόταν πίσω της. Η Χάτσινς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο του Πανεπιστήμιου του Νέου Μεξικού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο Σόουζα έλαβε τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο έπειτα από μερικές ώρες.

Η σφαίρα ανακτήθηκε από τον Σόουζα, είπε ο Μεντόζα.

Ο 63χρονος Μπάλντουιν είναι συμπαραγωγός της ταινίας Rust, ενός γουέστερν που διαδραματίζεται στο Κάνσας τη δεκαετία του 1880. Στην ταινία υποδύεται έναν παράνομο και παππού ενός 13χρονου που καταδικάζεται επειδή σκοτώνει κατά λάθος έναν άνθρωπο. Τα γυρίσματα της ταινίας διακόπηκαν.