7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Δ. Μιχαηλίδου: Χορήγηση επιδόματος έως 1.200 ευρώ σε ανάδοχους γονείς

Δ. Μιχαηλίδου: Χορήγηση επιδόματος έως 1.200 ευρώ σε ανάδοχους γονείς

Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, η πρώτη χορήγηση του επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. «Κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν αυτήν την, μικρή θα πω, αλλά αναγκαία βοήθεια από την Πολιτεία. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος», εξήγησε κατά την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για τον θεσμό της αναδοχής.

«Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. «Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή», είπε.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει σε ίδρυμα» ανέφερε παράλληλα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή φροντίδα και είναι ευθύνη της Πολιτείας, ευθύνη μας, να τους την εξασφαλίσουμε» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναφερόμενη στην αναδοχή εξήγησε ότι «διαφέρει από την υιοθεσία», υπογραμμίζοντας ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα παιδιά ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν λίγες μέρες μετά τη γέννα σε νοσοκομεία ή γιατί οι γονείς τους τα άφησαν και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ιδρύματα γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένεια τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών του ενός ή και των δύο γονιών τους». 

«Η αναδοχή απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα παιδιά. Απευθύνεται σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα αλλά έχουν οικογένεια και πολλές φορές έχουν, και το θέλουμε, επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια. Για αυτά τα παιδιά η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα και στήριξη. Φροντίδα και στήριξη όμως μέσα σε μια οικογένεια. Και αυτό είτε έως ότου, και εάν, οι συνθήκες επιτρέψουν την επιστροφή τους στη βιολογική τους οικογένεια. Είτε μπορεί και μόνιμα - εάν υπάρξει δικαστική απόφαση για αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τη βιολογική τους οικογένεια», ανέφερε στην ομιλία της εξηγώντας ότι η αναδοχή έχει «καταρχήν προσωρινό χαρακτήρα», ωστόσο είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά.

Στη συνέχεια η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε: «Σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4.7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες», ενώ συμπλήρωσε ότι τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους είναι άνω των 6 ετών.

Στην περίπτωση της αναδοχής, είπε, «641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις», κάτι που σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα. «Αυτό όμως προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής» είπε και αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Μητρώο, όπου μόλις το 1,8% των αιτήσεων αφορά σε περιπτώσεις αναδοχής. «Η αναδοχή, ακόμη και όταν είναι περιορισμένη στο χρόνο, προσφέρει στα παιδιά αλλά και στους αναδόχους αυτό που έχουν ανάγκη: ένα οικογενειακό πλαίσιο ασφάλειας και αγάπης», σημείωσε.