CNBC: Οι σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ έχουν πληγεί βαθιά

CNBC: Οι σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ έχουν πληγεί βαθιά

Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χείκο Μαας να προειδοποιεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να μην είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

Ο Μάας προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ - η οποία είναι σημαντική από την άποψη της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας -  μπορεί να μην ανακάμψει ακόμη και αν ο αντίπαλος του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προσεχείς εκλογές.

«Όλοι όσοι πιστεύουν ότι όλα στη διατλαντική σχέση θα είναι όπως πριν  υποτιμούν όλα όσα έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Μάας στο γερμανικό γραφείο Τύπου DPA την Κυριακή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, την σχέση Γερμανίας ΗΠΑ επηρεάζουν πολλά αλληλένδετα ζητήματα.

Οι αμυντικές δαπάνες, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η απειλή των αμερικανικών δασμών στις γερμανικές εξαγωγές αυτοκινήτων καθώς και ο μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αποτελούν τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στα οποία προστέθηκε πρόσφατα η απειλή την ΗΠΑ να αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ — όπως και προκάτοχοί του — έχει επικρίνει επανειλημμένα τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά τη Γερμανία, διότι κατ’ αυτόν δεν συνεισφέρουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Από το 2021 η Γερμανία θα συμβάλλει στο κοινό ταμείο της νατοϊκής συμμαχίας με το ίδιο ποσοστό επί του ΑΕΠ όπως οι ΗΠΑ. Όπως επιβεβαίωσε το ΝΑΤΟ, την περασμένη Πέμπτη, οι 29 χώρες-μέλη συμφώνησαν σε μια νέα κατανομή των οικονομικών βαρών λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Λονδίνο. 

Παράλληλα ένα ακόμα μέτωπο είναι η απειλή του Τραμπ για απόσυρση έως και 15.000 Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις στην Γερμανία. Εν τούτοις, η κόντρα του με την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης κρατάει καιρό και δεν αφορά μόνο το ζήτημα αυτό και αλλά και τη νατοϊκή συμμαχία.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θα αποσυρθούν περίπου 9.000 στρατιώτες, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν έχει ήδη υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Σαν πρόθεση, η μεταφορά αμερικανικών βάσεων από την Γερμανία σε άλλες χώρες και εν προκειμένω στην Πολωνία, είναι παλιά και συνδέεται με την πάγια θέση του Προέδρου Τραμπ ότι το Βερολίνο επωφελείται από την παρουσία των στρατευμάτων, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει επαρκώς στα έξοδά τους. 

Ένα ακόμα ζήτημα είναι η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται να πιέσει για συντονισμένη δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δύο Γερμανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει ότι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά, γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, τράπεζες καθώς και κρατικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, ο Τραμπ απείλησε στις αρχές Ιουνίου να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν η ΕΕ δεν καταργήσει τους δασμούς στους αμερικανικούς αστακούς. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ενοχλημένος που δεν υπάρχουν δασμοί στην ΕΕ σε αστακούς προερχόμενους από τον Καναδά.

Ο Τραμπ υπενθύμισε ακόμη ότι έχει απειλήσει ξανά με την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα και αυτές οι απειλές 'οδήγησαν αμέσως την Ευρώπη να καταργήσει τους δασμούς για ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.