Χριστούγεννα με μέτρα και εντατικούς ελέγχους

Χριστούγεννα με μέτρα και εντατικούς ελέγχους

Στο διαφορετικό κλίμα που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας εορτάζει η χώρα τα Χριστούγεννα, με το επιχειρησιακό σχέδια της ΕΛ.ΑΣ να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από χτες το βράδυ, προβλέποντας αυστηρούς ελέγχους, κλειστούς κεντρικούς σταθμούς του μετρό αλλά και ετοιμότητα για την περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες ότι ξεπεράστηκε το επιτρεπτό όριο των εννέα ατόμων σε σπίτια.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου

Σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν. Επίσης, χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν από χτες στις 10 το βράδυ αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Σε κεντρικά πολυσύχναστα σημεία των πόλεων σε όλη την επικράτεια άνδρες της αστυνομίας διενεργούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν αιτιολογούνται οι μετακινήσεις και υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μηνύματα SMS, έγγραφα μετακίνησης).

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές και πλατείες.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

-Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, κανονικά πραγματοποιούνται οι λειτουργίες σήμερα, Χριστούγεννα, αλλά με σαφείς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

- 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

- υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.