Χρηματιστήριο Αθηνών: Η στρατηγική του stock picking, η επιτυχημένη συνταγή του 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η στρατηγική του stock picking, η επιτυχημένη συνταγή του 2021

Ένας πολύ ενδιαφέρων μήνας  όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε χτες, με ανοδική συνεδρίαση (+0,79%), παρά το γεγονός ότι  δεν κατάφερε να διακρατήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη (1,38%).  Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία σημαντικά γεγονότα:

1) Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ το ενημερωτικό δελτίο της οποίας εγκρίθηκε χθες από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το οποίο, ξεκινά από σήμερα  η συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών της Επιχείρησης, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.  Το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ κυμαίνεται από 1,1 έως 1,35 δις ευρώ  με όρους που προβλέπουν εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 8,50 με 9 ευρώ και έκδοση 130 με 150 εκατ. νέων μετοχών. 

2) Τις ανακοινώσεις  για τον MSCI Greece στις 11 του μηνός για το καθιερωμένο rebalancing με πολύ πιθανές τις προσθήκες ΔΕΗ και Εθνικής που θα λάβει χώρα στο τέλος του μήνα και 

3) Την προγραμματισμένη αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας εκ μέρους του οίκου Μoody’s  στις 19 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι επενδυτικές συζητήσεις αναλώθηκαν όσον αφορά την πορεία της ελληνικής αγοράς  στην αναντιστοιχία των μεγάλων δεικτών του χρηματιστηρίου, με σειρά θετικών γεγονότων. Από τη μια  η πολύ καλή εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων το α΄εξάμηνο,  οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού υπό πανδημικές συνθήκες  ιδιαίτερα σε σύγκριση με το 2019, οι αναβαθμίσεις από τους S&P και DBRS για το αξιόχρεο της χώρας, η ανάπτυξη περί το 7% στο α΄εξάμηνο και από την άλλη η επτάμηνη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε ένα εύρος  80 μονάδων που εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί με τη σοβαρή για τα ελληνικά δεδομένα άντληση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων  που προσεγγίζει τα 5 δις ευρώ εκ μέρους κυρίως των μεγάλων εισηγμένων.

Σε τέτοιες φάσεις, διαγραμματικά ατασικές, η σημασία του stock picking διογκώνεται και θεωρείται η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική. Πρόκειται για μια διαδικασία επιλογής περιουσιακών στοιχείων με χρήση συστηματικής ανάλυσης διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κίνηση των μετοχών, τα οικονομικά της στοιχεία, τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται και τη συσχέτιση των ομοειδών εταιρειών. Πρόκειται για μια ενεργητική διαχείριση καθώς η επένδυση σε δείκτες σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί μια παθητική διαχείριση που είναι σαφές ότι αποδεικνύεται λιγότερη αποδοτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε στο μικροσκόπιο μια τετράδα μετοχών που το προηγούμενο διάστημα είχαν σημαντικό διάστημα συσσώρευσης, αλλά  η κίνησή τους σε σχέση με τον Γενικό δείκτη αυτονομήθηκε θετικά ακριβώς επειδή διαφοροποιήθηκαν ή ενισχύθηκαν κάποια θεμελιώδη δεδομένα τους.  

CENERGY HOLDINGS 

Μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου,  που συνδυάστηκαν με βελτίωση των δεικτών ρευστότητας οι αναλυτές αναμένουν  τον κλάδο καλωδίων  να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ήδη εξασφαλισμένων έργων, αλλά και τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα να ακολουθεί τη μεγάλη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

 Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με την εταιρεία ανεβάζοντας τις θετικές προοπτικές για την εξέλιξή της.

CENER  EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η συσσώρευση που επισημαίνεται στο γράφημα μετά τα υψηλά  του φετινού Μαΐου πέριξ του σημαντικού επιπέδου των 2,54 ευρώ, διήρκεσε πέντε μήνες και φαίνεται να λύνεται ανοδικά με την υπέρβαση των 2,76 ευρώ. Η κίνηση στοχεύει στην ανοδική διάσπαση και των υψηλών 2,91 ευρώ, με την μεγάλη ανοδική γραμμή τάσης Ρ1 να λειτουργεί ως στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης. Μόνο η καθοδική διάτρηση αυτής , θα ανησυχήσει τους κατέχοντες με άμεση προσέγγιση των 2,31 ευρώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ 

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα μεγέθη εννεαμήνου τα οποία είναι εμφανώς βελτιωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, που ήδη είχαν εκτοξευτεί, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πορεία της μετοχής κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Οι πωλήσεις της εταιρείας πράγματι ανήλθαν σε 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.αυξημένες κατά 24% με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται  σε 4 εκατ. ευρώ  έναντι 3,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αυξημένα κατά 15%.

Σημαντικά τα μεγέθη  στις εξαγωγές της εταιρείας που ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύουν το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

ΠΑΠ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Μετά την έντονα ανοδική κίνηση του προηγούμενου έτους με τα υψηλά των 2,62 του Οκτωβρίου του 2020, ο τίτλος συσσώρευσε επί 9 μήνες και προετοιμάζει την ανοδική διάτρηση των 2,36 ευρώ που εφόσον πραγματοποιηθεί θα προσδώσει νεα έντονη ανοδική κίνηση στην μετοχή. Ισχυρή η στήριξη που παρέχουν τα 2,06 ευρώ και ο απλός κινητός μέσος των 100 εβδομάδων.

PERFORMANCE TECHNOLOGIES 

Εξαιρετικές επιδόσεις στο α΄εξάμηνο εμφάνισε η εταιρεία με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται στα 19,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 13,2 εκατ. ευρώ, του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρήσης, με τα μετά φόρων κέρδη να αυξάνονται κατά 55,5%. Ο τίτλος σήμερα διαπραγματεύεται αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στο split μετοχών της εταιρίας, σε αναλογία 3 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών να είναι η Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, αναμένεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΦ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Το πρώτο επτάμηνο του 2021, η μετοχή συσσώρευσε πέριξ του επιπέδου που οριοθετούν τα 9,60 ευρώ και ακολούθως εκτινάχτηκε πάνω από τα 13,20 ευρώ με την επόμενη συσσώρευση δυο μηνών να προετοιμάζει την επόμενη ανοδική κίνηση. Ιστορικά υψηλά για τη μετοχή τα 16,8 ( σημερινή προσαρμοσμένη τιμή τα 5,60 ευρώ). Τα 13,20 ( 4,40 ευρώ) αποτελούν σημαντική στήριξη για τον τίτλο σε ενδεχόμενο διόρθωσης, με την μεγάλη ανοδική γραμμή τάσης F1 να οριοθετεί την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της μετοχής 

ΙΝΤΡΑΛΟΤ 

Μετά την επιτυχή διαδικασία των δύο προσφορών ανταλλαγής ομολογιών που έχουν εκδοθεί από την εταιρεία, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, η εταιρεία  εμφάνισε και βελτιωμένα μεγέθη για το α΄εξάμηνο: Τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 202,6 εκατ. ευρώ  (+34,4% σε ετήσια βάση), με τις δραστηριότητές της Intralοt Inc. στις ΗΠΑ  να σημειώνουν πολύ ισχυρή ανάπτυξη σε ετήσια βάση (Κύκλος εργασιών +28,6%, EBITDA +69,8%) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στις 24 Αυγούστου 2021, η Fitch αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της Intralοt  σε CCC+, και  στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Intralοt (CFR) σε Caa1, ως αποτέλεσμα της νέας κεφαλαιακής διάρθρωσης.

ΙΝΛΟΤ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή έχει διαφύγει ανοδικά (χωρίς να απομακρυνθεί) της μεγάλης κατερχόμενης  F10 από τα υψηλά των 2,51 ευρώ. Διαγραμματικά πολύ σημαντική θα αναδειχθεί η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 0,60 ευρώ, που θα προσδώσει την απαραίτητη δυναμική προς την επόμενη αντίσταση των 0,82 ευρώ. Στα 0,4570 ευρώ κινείται ο κινητός μέσος των 200 εβδομάδων παρέχοντας ισχυρή στήριξη. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.