Χρ. Δήμας: Δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η συμφωνία για το χρέος

Χρ. Δήμας: Δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η συμφωνία για το χρέος

"Όλο το πακέτο της συμφωνίας για το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για την κυβέρνηση", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Είναι η μοναδική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, που διαχειρίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος ένα οικονομικό πρόγραμμα, ένα μνημόνιο. Ο στόχος του μνημονίου ήταν στο τέλος, με τη λήξη του μνημονίου να έχει άμεση πρόσβαση στις αγορές, σε βιώσιμα χαμηλά επιτόκια, αυτό που ονόμαζε ο πρωθυπουργός καθαρή έξοδο. Αυτό δεν το πέτυχε η κυβέρνηση", επισήμανε ο κ. Δήμας.

"Στο κομμάτι της συμφωνίας για το χρέος", εξήγησε, "σε πρώτη ανάγνωση θα έλεγε κανείς ότι είναι σημαντικό πως υπάρχει συμφωνία σε κάτι, στο οποίο είχαν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι από το 2012 και δεν το είχαν υλοποιήσει. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα -της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060- και όταν έχεις δεσμεύσει τη δημοσιονομική σου πολιτική μέχρι το 2060 δεν μπορείς να το κρίνεις και ως επιτυχία και επίσης έχει δεσμευτεί και επαναδεσμεύτηκε με την απόφαση του Eurogroup για τη λήψη μέτρων της τάξεως των 5,1 δισ. για τα επόμενα χρόνια".

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή της συμφωνίας από τις αγορές ο κ. Δήμας σημείωσε πως "το πόσο πετυχημένη ή όχι θα θεωρηθεί η συμφωνία για το χρέος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις διεθνείς αγορές, πώς θα αντιδράσουν". "Το γεγονός ότι έχουμε κάποια θετικά μηνύματα οπωσδήποτε είναι καλό για τη χώρα, το να ακούγεται και θετικά, αλλά δεν πρέπει να το δούμε επιφανειακά, πρέπει να δούμε το σύνολο του πακέτου που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν για τη λήψη του χρέους ήταν μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί πριν έλθει στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα και τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι γιατί φτάσαμε στο σημείο να προχωρήσουμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, να φορτωθούμε πάνω από 86 δισ. ευρώ στην πλάτη μας, να προχωρήσουμε σε όλη αυτή την υπερφορολόγηση".

"Άρα", συνέχισε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, "το ότι έχουμε κάποια θετικά σχόλια είναι θετικό αλλά αν δεν έχουμε αποκλιμάκωση στο δεκαετές ομόλογο σε αρκετά χαμηλά, βιώσιμα επιτόκια, για να μπορούμε να δανειζόμαστε απευθείας από τις αγορές, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα γα την ελληνική οικονομία".

 Ερωτηθείς για τις θέσεις της ΝΔ σχετικά με τη διαχείριση της μεταμνημονιακής περιόδου, ο κ. Δήμας διευκρίνισε: "Θέλουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και ο μόνος τρόπος που πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει η οικονομία μπρος είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην άρση όλων των αντικινήτρων σε όποιον θέλει να επιχειρήσει, σε όποιον θέλει να επενδύσει.

Όλες οι διεθνείς κατατάξεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πέσει πάρα πολύ στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και τις επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, άρα όποια και αν είναι η κατάσταση, όποτε και αν παραλάβουμε εμάς ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε μία πραγματική ώθηση στην οικονομία και ειδικά πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος είναι επιπλέον επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, αλλά για να μπορεί κανείς να προχωρήσει σε επενδύσεις και να βγάλει το επιχειρηματικό του ταλέντο, θα πρέπει να υπάρχει και ένα μίνιμουμ ευνοϊκών προϋποθέσεων".

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Δήμας είπε: "Βασικό ενδιαφέρον της δικής μας πλευράς είναι μία Τουρκία, η οποία θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό -αυτό είναι με ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό αυτή τη στιγμή- και κατά πόσο θα μπορέσουμε να έχουμε μία Τουρκία που σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και να μπορούμε να έχουμε εποικοδομητική συνεργασία".