Χωρίς self test η επιστροφή στα θρανία - Γιατί δεν είναι πια απαραίτητο

Χωρίς self test η επιστροφή στα θρανία - Γιατί δεν είναι πια απαραίτητο

Χωρίς self test αλλά με μάσκες επιστρέφουν οι μαθητές κάθε βαθμίδας στα σχολεία, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, τα κρούσματα βρίσκονται σε ραγδαία αποκλιμάκωση, ενώ αισθητή μείωση καταγράφουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι από κορονοϊό.

Το κύμα της Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση και η βελτίωση όλων των πανδημικών δεικτών επιτρέπει την αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας για τη μετάδοση του κορονοϊού. Σε όλες τις χώρες, λόγω της μεγάλης διασποράς της υποομάδας Όμικρον 2 και του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων που ωστόσο δεν συνοδεύονται από αντίστοιχο αριθμό  νοσηλειών και θανάτων, η επιδημιολογική επιτήρηση, με testing αλλάζει και τα τεστ θα γίνονται πλέον στοχευμένα μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα. Έτσι λοιπόν κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς μόνο εφόσον κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα και βρεθεί θετικό/θετικός σε τεστ, τότε όλοι οι συμμαθητές της ίδιας τάξης θα πρέπει να υποβληθούν σε self test, την πρώτη και την τέταρτη ημέρα της διάγνωσης του κρούσματος, για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς. 

Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με αρνητικό τεστ τη 5η ημέρα, ενώ για δέκα ημέρες θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας. Μπορεί βέβαια,  το testing  να αλλάζει αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες ατομικής υγιεινής, η υγιεινή των χεριών, η  υγιεινή του βήχα στα εποχικά συνάχια και οι αποστάσεις. 

Αναμένοντας τα πρωτόκολλα για τις Πανελλαδικές 

Στο μεταξύ βρισκόμαστε εν αναμονή της σύνταξης  των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τις μαθητικές εξετάσεις, τις Πανελλαδικές και τις εξετάσεις που θα δώσουν τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου (για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια «αναστολής τους»), με τον καθηγητή πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Κιουμή να επισημαίνει ότι τα πρωτόκολλα «δούλεψαν» πολύ ικανοποιητικά κατά την περσινή χρονιά, οπότε με την περσινή εμπειρία  δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν - μικρούς και μεγάλους - στους εσωτερικούς χώρους καθώς αποτελούν ένα ήπιο μέσο που δεν μας περιορίζει, αλλά την ίδια  στιγμή έχουν αποδείξει την αξία τους στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, ενώ θα μείνουν να μας συντροφεύουν στις Δομές Υγείας και πιθανότατα στα ΜΜΜ και στα σουπερμάρκετ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν τον προσεχή Σεπτέμβρη χωρίς μάσκες στις σχολικές τάξεις.

Τι να προσέχουν οι γονείς αυτή την εποχή για άλλες λοιμώξεις

Η επιστροφή στα σχολεία και η έναρξη των εξωσχολικών δραστηριοτήτων καθώς και των παιδικών πάρτι σηματοδοτεί την αύξηση του κινδύνου και για άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που «θερίζουν» αυτή την εποχή. Οι γαστρεντερίτιδες καταγράφουν έξαρση αυτή την εποχή ενώ τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας μοιάζουν πολύ με της οξείας ηπατίτιδας που προβληματίζει τους επιστήμονες και για αυτό  οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Αν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο και μάλιστα προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ίκτερο όπως το κιτρίνισμα του λευκού του ματιού και του δέρματος και τα κόκκινα ούρα. Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται γι' αυτά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας να υπάρχει μεταδοτικότητα.

Είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή που μπορεί να έχει προκληθεί από τη μόλυνση με  τον αδενοϊό τύπου 41 - ο όποιος έως τώρα θεωρείται ένοχος κατά την επικρατέστερη θεωρία - με τη σπάνια επιπλοκή στο ήπαρ να παρουσιάζεται σε κάποια παιδιά. Όπου όμως καταγράφηκε περιστατικό οξείας ηπατίτιδας σε παιδί δεν υπήρξε μετάδοση στο περιβάλλον του. Η οξεία ηπατίτιδα φαίνεται να απειλεί παιδιά κάτω των 10 ετών και ακόμα περισσότερο παιδιά κάτω των πέντε ετών - νήπια - που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει ακόμα και η διαδικασία της ωρίμανσης του καθυστερεί ακόμα περισσότερο λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν κατά τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας.

Συνεπώς, καθώς αυτή την εποχή θα δούμε έξαρση λοιμώξεων, οι γονείς ας είναι σε επιφυλακή και ας μην περιμένουν προτού ειδοποιήσουν τον παιδίατρο που ξέρει το παιδί, ξέρει το ιστορικό του και γνωρίζει καλύτερα από όλους τι πρέπει να γίνει, όπως συνιστά από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.