Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης: «Χωρίς προηγούμενο» η κρίση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

«Χωρίς προηγούμενο» η κρίση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Για κρίση χωρίς προηγούμενο στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κάνει λόγο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI) τονίζοντας πως «παρότι ο αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19 ήταν αρχικά περιφερειακός και περιοριζόταν σε αερολιμένες και αεροπορικές που λειτουργούν στις πληγείσες χώρες της Ασίας, η επέκτασή του στην Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα οι αερολιμένες σε ολόκληρη την ήπειρο να αντιμετωπίζουν μια γενικευμένη κρίση».

Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Ευρώπης δήλωσε: «Προς το παρόν, τα αεροδρόμια στην Ιταλία είναι σαφώς τα πιο επηρεασμένα. Ακόμη και πριν από την χθεσινή απόφαση να τεθεί ολόκληρη η χώρα σε περιορισμό, οι ιταλικοί αερολιμένες είχαν ήδη αντιμετωπίσει μια δραματική πτώση της επιβατικής κίνησης - με μειώσεις άνω των 60% στις περισσότερες θέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτό όμως στο οποίο βρίσκονται τώρα μπροστά είναι μια συνολική κατάρρευση των αεροπορικών συνδέσεων και μια προοπτική απώλειας του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων τους. Καλούμε την ιταλική κυβέρνηση να ανταποκριθεί γρήγορα και θετικά στο αίτημα των ιταλικών αερολιμένων για έκτακτης μέτρα στήριξης».

Η πρώτη εκτίμηση του ACI για τις επιπτώσεις του κορονοϊού:

- Απώλεια 67 εκατομμυρίων επιβατών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, που αντιπροσωπεύει μια πτώση κατά 13,5%

- Συνολική μείωση 187 εκατομμυρίων επιβατών για τους ευρωπαϊκούς αερολιμένες το 2020, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 7,5% σε ετήσια βάση

- Σε οικονομικούς όρους, απώλεια 1,32 δισ. ευρώ εσόδων μόνο το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα κανονικό τρίμηνο