Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, παρότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.

Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, που καταβάλουν προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση των εναέριων μέσων.

Αυτό βέβαια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Επιτόπου βρίσκονται επίσης 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σημαντικό ρόλο γι' αυτό έχει παίξει η αυτοθυσία όλων όσων συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση κατάσβεσης καθώς και η συνδρομή των εναέριων μέσων, των οποίων η αποτελεσματικότητα αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά καθοριστική στις υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται για τον έλεγχο του τεράστιου πύρινου μετώπου.

Τρεις ύποπτοι για σκόπιμη πρόκληση της μεγάλης πυρκαγιάς 

Τα κλιμάκια της Δίωξης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να εξετάσουν τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις σχετικά με τις βάσιμες υποψίες που υπάρχουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον τριών βασικών υπόπτων για εμπρησμό, ενώ εξετάζονται το άλλοθί τους. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι, απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικίες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Εκτός από τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις οι οποίες συνεχίζονται προκειμένου να συλλέξουν οι Αρχές όλα τα στοιχεία για να καταλήξουν στα αίτια της πυρκαγιάς, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών μιλούν ανοιχτά για εμπρησμό.

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία ωστόσο παραμένει επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) έχουν γίνει στάχτη στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου, και σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση της καταστροφής θα είναι μεγαλύτερη.