Χίλιες εξακόσιες εκκρεμείς υποθέσεις στο ΚΑΣ!

Χίλιες εξακόσιες εκκρεμείς υποθέσεις στο ΚΑΣ!

Της Αγγελική Κώττη

Ξεπερνά κάθε φαντασία ο αριθμός εκκρεμών θεμάτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Χίλια εξακόσια θέματα αναμένουν την εισαγωγή τους σε αυτό και ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ, ίσως και από καταβολής του συμβουλίου.

Θέματα που αφορούν ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να χτίσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους, ή, ακόμα, και να καλλιεργήσουν το χωράφι τους, και δεν μπορούν. Αφορούν επίσης μικρές και μεγάλες επενδύσεις, καθώς και μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία σκοντάφτουν στην άδεια από τον υπουργό Πολιτισμού, για την οποία απαιτείται γνώμη του ΚΑΣ.

Η λογική της «ήσσονος προσπάθειας» που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός και η χώρα να χάσουν πολλά εκατομμύρια, εφαρμοζόταν και στο συμβούλιο. Πολύωρες συνεδριάσεις, που χρειάζονται καθώς τα θέματα που εξετάζει το ΚΑΣ έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος, σχεδόν δεν υπήρξαν. Μετρημένες στα δάχτυλα οι φορές που τα μέλη ξενύχτησαν, σε αντίθεση με τα όσα γίνονταν προηγούμενα, που τα ξενύχτια ήταν κανόνας.

Ακόμα και μια σύγκριση ως προς τον αριθμό των θεμάτων που συζητήθηκαν σε σχέση με το παρελθόν, μας δείχνει ότι οι ρυθμοί του συμβουλίου ήταν πεσμένοι. Ποιος δίνει το «παράγγελμα» ως προς τις ταχύτητες; Ο γενικός γραμματέας που προεδρεύει. Άλλος επείγεται να εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, άλλος αισθάνεται καλά όταν τα μέλη δεν κουράζονται.

Το ΚΑΣ με τα τωρινά δεδομένα, αποτελεί πραγματικά τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια, ιδιωτική ή δημόσια. Επειδή όμως αποτελεί και αναγκαιότητα, κάτι πρέπει να γίνει ώστε να ξεμπλοκαριστεί. Τουτέστιν, πολλές, απανωτές και πολύωρες συνεδριάσεις. Αυτή είναι η μοναδική λύση όσων αναγνωρίζουν τη σημασία, τη χρησιμότητα και την αξία του στην προστασία των αρχαιοτήτων. Όσο πιο γρήγορα πάρει «μπρος» τόσο το καλύτερο για το υπουργείο, τον πολιτισμό και τον τόπο. 

Κάποιοι συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν την ίδια γνώμη και προσπαθούν με διάφορα επιχειρήματα νομικά, νομικίστικα ή νομικοφανή, να ακυρώσουν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, θα συζητηθεί και το θέμα του Ελληνικού. Δεν τους αρέσει. Θεωρώντας πως θα βάλουν εμπόδια στην κυβέρνηση και αδιαφορώντας για τις 1.600 εκκρεμείς υποθέσεις, επιχειρούν να σταματήσουν τη συνεδρίαση. Θλιβερό. Ακόμα πιο θλιβερό θα είναι αν τυχόν τους επιτραπεί.