7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Χατζηθεοδοσίου: Mόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

Χατζηθεοδοσίου: Mόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές
Eurokinissi

Μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές, επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για την αναγκαιότητα της ασφάλισης περιουσίας από φυσικές καταστροφές,

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι όσο οικονομικά ισχυρή και αν είναι μία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή. Επίσης, επισήμανε ότι όποιο βοήθημα και αν δοθεί θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί ένα σπίτι ή μια επιχείρηση.

Αναφορικά με την ασφάλιση της περιουσίας από φυσικές καταστροφές, εξήγησε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να ασφαλίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντάς την.

Μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές, ανέφερε, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά λόγω δανειοδότησης, ενώ από τα συνολικά περίπου 300 αυτοκίνητα που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, λιγότερο από το 20% διέθεταν σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Επίσης, υποστήριξε ότι η ασφάλεια φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει υποχρεωτική και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω του κράτους είτε μέσω ασφαλιστικών εταιριών.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη μακροπρόθεσμης στήριξης από την πολιτεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να ξαναστηθούν και να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον καμμένων.

Τέλος, σημείωσε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται να ολοκληρωθούν προηγουμένως οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες, με το επιμελητήριο και άλλους φορείς να συνδράμουν τους δήμους για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωσή τους.