7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - «Μάχη» σε 118 πύρινα μέτωπα

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - «Μάχη» σε 118 πύρινα μέτωπα

Έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών καθώς «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε νέα έκτακτη ενημέρωση, δίδοντας πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών τα οποία σε ολόκληρη τη χώρα έφτασαν τα 118. Αναφερόμενος στην Ηλεία γνωστοποίησε ότι ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές.

«Οι  επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε χαρακτηριστικά καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.  

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε ακόμα.

Για τα μέτωπα της Ηλείας τόνισε με έμφαση ότι τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, επισήμανε και σημείωσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου, ενημέρωσε.

Επίσης εστάλησαν σειρά μηνυμάτων, συνολικά 5, για εκκένωση οικισμών. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε για την Βαρυμπόμπη ότι επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με πεζοπόρα και 58 οχήματα και από αέρος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων και στο σημείο εξακολουθούν να παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Ανέφερε πως σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μυρτιά στη Βόρεια Εύβοια και προσέθεσε: «Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές».

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα. Περαιτέρω, ανέφερε πως στις 2:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε.

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε ακόμα.