Στο Ιόνιο έφτασε ο «Ιανός» - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές

Στο Ιόνιο έφτασε ο «Ιανός» - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές

Στο Ιόνιο έφτασε ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) η κακοκαιρία «Ιανός», με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές. Η κακοκαιρία έχει αρχίσει να πλήττει επίσης τις Κεφαλονιά και Ιθάκη και σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αιτωολοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι το βράδυ θα έχουμε εικόνα με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας».

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΓΠΠ, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα προετοιμασίας για την κακοκαιρία που έρχεται, σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επικοινωνούν άμεσα με την Πολιτική Προστασία για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής. Οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου:

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς είχε νωρίτερα ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλη Κόκκαλη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΔΕ.

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έλαβαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιουνίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

Το μήνυμα συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τα υπόγεια, τα ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης 

 Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία "Ιανός". Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης.

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.