Χ. Ακάρ: «Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου»

Χ. Ακάρ: «Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου»

Διατηρεί τη ρητορική των υψηλών τόνων η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να κάνει νέες δηλώσεις στις οποίες χαρακτηρίζει «παράνομη» την στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου αλλά και την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ αναφερθείς στην Κύπρο «προειδοποιεί» να μην «τεστάρει κανείς τη δύναμη της Τουρκίας».

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ», σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η προσέγγιση της Ελλάδας καθιστά δύσκολο το να βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση των ζητημάτων. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 παραβιάζοντας τις συνθήκες. Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια παρόλο που τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια, κάτι που δεν έχουμε δει πουθενά αλλού και δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο και τη ιστορία. Δεν είναι λογικό».

Ο κ. Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αναμένουμε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις συνθήκες που έχει υπογράψει και να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε να συμβεί κάποιο τετελεσμένο», ενώ υπογράμμιζε ότι «έχουμε πει εξαρχής ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς».

Τέλος, αναφερθείς στην στην Κύπρο, ο τούρκος ΥΠΑΜ ανέφερε ότι «είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των τουρκοκυπριων αδελφών μας», προσθέτοντας ότι «και για αυτό κανένας δεν θα πρέπει να τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας στο ζήτημα».