Capital Economics: Άνω του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έως τα τέλη του 2022

Capital Economics: Άνω του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έως τα τέλη του 2022

Δεν είναι καλά τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού, του νούμερο ένα κινδύνου που απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αν υπάρχει ένα καλό νέο αυτό είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η Ευρωζώνη, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, είναι ασθενέστερες σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Παρόλα αυτά, η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε επίπεδο υψηλότερο του 2% έως τα τέλη του 2022.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ενέργεια ευθύνεται για τα 2/3 της ανόδου του γενικού πληθωρισμού φέτος, ωστόσο σύμφωνα με την Capital Economics, αν δεν αυξηθούν πολύ περισσότερο οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αισθητά το 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε άνοδο και τις τιμές των υπηρεσιών μεταφορών, που αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό της αύξησης του πληθωρισμού στο μέτωπο των υπηρεσιών από τον περασμένο Ιανουάριο. Επομένως, σημειώνει η CE, Η ενέργεια θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις και στο δομικό πληθωρισμό το 2022.

Ο βρετανικός οίκος βρίσκει ότι οι τιμές που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα πακέτα διακοπών και τα αεροπορικά εισιτήρια παραμένουν χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι θα αυξηθούν το 2022 καθώς ο τουρισμός θα ανακάμψει.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε μία παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, άνω του 2%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει η αντίληψη που κυριαρχεί στην ΕΚΤ και κάνει λόγο για παροδικό φαινόμενο.