Βυθίζεται ξανά η τουρκική λίρα

Βυθίζεται ξανά η τουρκική λίρα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η υποχώρηση της τουρκικής λίρας που κατέγραψε χθες νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Εφτασε κάποια στιγμή να υποχωρεί στις 7,45 λίρες ανά δολάριο και στις 8,7976 λίρες ανά ευρώ έναντι του ευρώ.

Εξέλιξη που αντανακλά τις σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook από την Fitch, αλλά και της μεγάλης αύξησης του εμπορικού ελλείμματος τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, διατηρεί τον έλεγχο στην κεντρική τράπεζα και δεν επιτρέπει την αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει σε δολάριο και ευρώ, ενώ οι τούρκοι πολίτες ζουν σε άτυπο καθεστώς capital controls. Προ ημερών μάλιστα, ο Ρετζέπ Μπαστούγκ, CEO της Garanti Bank, στην οποία ο ισπανικός κολοσσός BBVA έχει ποσοστό 49%, παραδέχθηκε ότι η τράπεζά του ανέβασε κατακόρυφα τον αριθμό δανείων που εδωσε μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, αυξανοντας κατά 28% τις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Η ίδια τράπεζα, πάντως, χρεώνει τους καταθέτες που θέλουν να κάνουν αναλήψεις σε ξένο νόμισμα.