Βρετανία: Tο χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ - Ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων

Βρετανία: Tο χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ - Ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων

Το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία ανέκαμψε τον Μάιο πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο δημόσιος δανεισμός έφτασε σε ύψος ρεκόρ ξεπερνώντας το 100% του ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά από το 1963.

Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 12% έπειτα από την ιστορική μείωση της τάξης του 18% που σημείωσαν τον Απρίλιο. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει μείωση 13,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι φαίνεται πως η οικονομία θα συρρικνωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξη.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα που δεν πουλούν τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 23,7% τον Μάιο, αλλά παρέμεναν 42,1% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν τα καταστήματα ρουχισμού με πάνω από 60% λιγότερες πωλήσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δημόσιος δανεισμός της χώρας τον Μάιο, που αυξήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες, ανήλθε τα 103,7 δισ. λίρες, και ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963, όταν η Βρετανία αντιμετώπιζε ακόμη τις επιπτώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.