Βρετανία προς Βρυξέλλες: Απορρίπτει το τελεσίγραφο, δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το brexit

Βρετανία προς Βρυξέλλες: Απορρίπτει το τελεσίγραφο, δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα, όπως μετάδωσε το Reuters.

"Ήμουν απόλυτα σαφής σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα αποσύρουμε αυτό το νόμο και αυτός το κατάλαβε. Βέβαια, εξέφρασε τη λύπη του γι αυτό", δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, μετά την έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι "υπογράμμισε την καθοριστική σημασία να επιτευχθεί μια συμφωνία".

Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, "το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από διεθνή συνθήκη".

"Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από Συνθήκη. Το Κοινοβούλιο δεν ενεργεί αντισυνταγματικά υιοθετώντας μια τέτοια νομοθεσία", αναφέρει το έγγραφο.

Εν συνεχεία η Βρετανία αρνήθηκε σήμερα ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit και δηλώνει "αποφασισμένη" να καταλήξει σε συμφωνία παρά την έλλειψη προόδου στο τέλος μιας νέας συνόδου διαβουλεύσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Έπειτα από αρκετές ημέρες "χρήσιμων" ανταλλαγών στο Λονδίνο, "σημαντικές αποκλίσεις επιμένουν σε ορισμένους τομείς", δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο "παραμένει αποφασισμένο να εργαστεί σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τα μέσα Οκτωβρίου", όπως ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.