Βρετανία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης με εγγύηση του Τζ. Ασάνζ

Βρετανία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης με εγγύηση του Τζ. Ασάνζ

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα εξόδου από την φυλακή με εγγύηση στον ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει υπό φυλακισμένος από το 2019.

Η περιφερειακή δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ αποφάσισε ότι ο Ασάνζ πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, καθώς τα βρετανικά δικαστήρια εξετάζουν έφεση από τις αρχές των ΗΠΑ κατά απόφασης για μη έκδοσης του.

Προ ημερών, η Μπαράιτσερ αποφάνθηκε κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι "ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι πιθανόν να κρατηθεί υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανική φυλακή ύψιστης ασφαλείας και αυτό να οδηγήσει σε κίνδυνο τη ζωή του ακόμη και αυτοκτονία. Θεωρώ ότι η ψυχική κατάσταση του Ασάνζ είναι τέτοια που θα ήταν επικίνδυνο να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας “μοναδικής” περιόδου “στην ιστορία των ΗΠΑ”, δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ, όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει και ζήτησε την απαλλαγή του.