Βρετανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Βρετανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, ανακοινώνοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε διάγγελμά του.

"Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι "γνωρίζω ότι θα αναστατώσει τις ζωές των πολιτών και τις δουλειές τους, αλλά έχουμε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για αυτό".

Συγκεκριμένα ο Τζόνσον ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο για άσκηση, προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εργασία όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Παράλληλα δήλωσε ότι απαγορεύονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις πλην των κηδειών και οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων. Τέλος κλείνουν γυμναστήρια, βιβλιοθήκες και άλλοι χώροι συναθροίσεων.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό "η αστυνομία διαθέτει την εξουσιοδότηση επιβολής των μέτρων και προστίμων όπου κριθεί απαραίτητο".

Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι στην Ντάουνινγκ Στριτ υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με τις συστάσεις που είχε απευθύνει η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες για τήρηση των αποστάσεων και των μεγάλων συναθροίσεων.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Τζόνσον έπαιξε και το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες Βρετανοί βρέθηκαν στα πάρκα και σε άλλους ανοικτούς χώρους την ώρα που στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπήρχε συνωστισμός.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 6.650 σήμερα από 5.683 χθες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συνέστησε σε όλους τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό και έχει προκαλέσει το κλείσιμο αεροπορικών οδών και χερσαίων συνόρων.