Βρετανία: Αντιδράσεις για τις διακοπές του Υπουργού Εξωτερικών εν μέσω κρίσης στο Αφγανιστάν

Βρετανία: Αντιδράσεις για τις διακοπές του Υπουργού Εξωτερικών εν μέσω κρίσης στο Αφγανιστάν

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να παραιτηθεί λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, με τους Εργατικούς να κάνουν λόγο για «ασυγχώρητη αποτυχία ηγεσίας» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Daily Mail- ρεπορτάζ που επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές του Guardian- ενώ ο Ντόμινικ Ράαμπ έκανε διακοπές στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών συμβούλευσαν να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αφγανό ομόλογό του, Χανίφ Ατμάρ, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση μεταφραστών που είχαν συνεργαστεί με τον βρετανικό στρατό.

Όμως, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι ο Ράαμπ δεν ήταν διαθέσιμος και πως ο υφυπουργός Ζακ Γκόλντσμιθ θα πρέπει να κάνει το τηλεφώνημα αντί για τον υπουργό. Όμως, επειδή δεν επρόκειτο για ομόλογο του Άτμαρ, υπήρξε καθυστέρηση μίας ημέρας στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο Guardian, ο Ράαμπ «αρνήθηκε να επικοινωνήσουν μαζί του ουσιαστικά για το οτιδήποτε», για πάνω από μία εβδομάδα και η οδηγία που είχε δώσει ήταν ότι «όλα έπρεπε να παραπεμφθούν στο Γκόλντσμιθ».

Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν θα παραιτηθεί, ο Ράαμπ απάντησε απλά «Όχι». Το Foreign Office σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απασχολημένος με πολλά άλλα τηλεφωνήματα και αυτό ανατέθηκε σε άλλον υπουργό».

Πέρα από το ζήτημα του τηλεφωνήματος, διπλωματική πηγή που μίλησε στον Guardian έκανε λόγο για ολοένα μεγαλύτερο εκνευρισμό για την έλλειψη υποστήριξης από τον Ράαμπ τις εβδομάδες πριν από την πτώση της Καμπούλ.

Την Πέμπτη, ο Ράαμπ προήδρευσε σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της G7 για να συζητήσουν την κρίση, λέγοντας στη συνέχεια ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως ο καθένας θα «συνεργαστεί με τους εταίρους» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια «πολιτική χωρίς αποκλεισμούς», να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωών στο Αφγανιστάν και στη διεθνή κοινότητα από την τρομοκρατία.