«Βουτιά» στη Wall έφεραν τα ομόλογα - 3,5% έχασε ο Nasdaq, 561 μονάδες ο Dow

«Βουτιά» στη Wall έφεραν τα ομόλογα - 3,5% έχασε ο Nasdaq, 561 μονάδες ο Dow

Μεγάλες απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επιμένουν ανοδικά παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Το 10ετές ΗΠΑ σημείωσε νέο υψηλό 12μήνου με την απόδοσή του να φτάνει το 1,54%, περιορίζοντας ξανά το κύμα αισιοδοξίας για ανάληψη κινδύνων στις αγορές που φάνηκε χτες ότι είχε αναθερμανθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 10ετες ομόλογο, που συνιστά ορόσημα για τις παγκόσμιες αγορές, έχει ενισχυθεί κατά 35 μονάδες βάσεις τον Φεβρουάριο την ώρα που η μέση μερισματική απόδοση στον S&P 500 είναι στο 1,47%.

«Υψηλότερα επιτόκια θα ωθήσουν τους επενδυτές να μετακινηθούν από τις μετοχές στα ομόλογα», ανέφερε αναλυτής, σημειώνοντας πως τα υψηλότερα επιτόκια θα πλήξουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες λόγω υψηλού κόστους δανεισμού..

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,76% ή 561 μονάδες κλείνοντας στις 31.400, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 2,45% στις 3.850 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε «βουτιά» 3,52% στις 13.119 μονάδες. 

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Boeing (-5,5%) και Intel (-4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο οι 3Μ (+0,7%) και Johnson & Johnson (+0,2%).

Στα υπόλοιπα στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας ισχυροποιείται απέναντι στην πανδημία. Ωστόσο, τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία στις νότιες πολιτείες συντηρούν τις ανησυχίες για τους αριθμούς αργότερα εντός του μήνα.

Για την εβδομάδα πάντως που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 111.000 στις 730.000 από τις 838.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, έναντι μάλιστα εκτιμήσεων για αύξηση στις 838.000 σε έρευνα του Reuters.

Κατά τα άλλα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν κατά 3,4% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των αυξημένων παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη, ενώ οι παραγγελίες για αγαθά διάρκειας άνω των τριών ετών κατέγραψαν τον ένατο διαδοχικό μήνα που αυξάνονται.

Τέλος, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο δ' τρίμηνο στο 4,1% έναντι του 4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάνοντας την εκτίμηση για 4,2% σε έρευνα του Reuters.