Βουλή: Ενημέρωση Δένδια - Παναγιωτόπουλου για τις εξελίξεις στον Έβρο

Βουλή: Ενημέρωση Δένδια - Παναγιωτόπουλου για τις εξελίξεις στον Έβρο

Την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναμένεται να ενημερώσουν αύριο το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα γίνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι στη Βουλή, έρχεται λίγα 24ώρα μετά το διάβημα της Ελληνικής πλευράς για τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό εξαιτίας της αλλαγής της κοίτης στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο κομμάτι γης βρίσκεται στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο. Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Η Αθήνα βασίζεται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία. Αντίθετα, η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές οι χάρτες από τη google, που ωστόσο δεν παρέχουν την ακρίβεια που δίνουν οι κλασσικές μέθοδοι επιτόπου ορισμού των συνόρων, μέσω οργάνων.