Βόμβα 9 δισ. ευρώ στην οικονομία από τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Βόμβα 9 δισ. ευρώ στην οικονομία από τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Βόμβα μεγατόνων  για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που διατάσσουν τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους από το 2015 και μετά. Το κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα ξεπεράσει τα 9 δις. ευρώ εκτιμούν οι ειδικοί του εργατικού χώρου, εξέλιξη που θα ισοπεδώσει την οικονομία.

Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι το που θα βρει η ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσει τους συνταξιούχους. Θα χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας, του οποίου η χρήση είναι να αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της χώρας, τα ομόλογα και τα διάφορα δάνεια,  ή θα δοκιμάσει να βγει στις αγορές αναζητώντας ρευστότητα; Και αν βγει στις αγορές πόσο ακριβά θα πληρωθούν τα δανεικά αυτά;

Δυστυχώς η κυβέρνηση αν και γνώριζε τα τελευταία δύο χρόνια ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων για το ελληνικό δημόσιο, μοίραζε… κοινωνικό μέρισμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Μάλιστα τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι είχαν συστήσει στον κ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο να κρατήσουν χρήματα καθώς αναμένονται δικαστικές αποφάσεις που μπορούν να τινάξουν στον αέρα όσα δύσκολα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες θυσίες όλων των φορολογούμενων. Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι παροχές της ΔΕΘ και η διατήρηση των υφιστάμενων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα ο εκτροχιασμός της οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από κοντά.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο ο Μιχάλης Αργυρού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff ανέφερε στο Liberal ότι είναι αυτοκτονικό για μια οικονομία σαν την ελληνική να μοιράζει σε παροχές το 2% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι φωνές από το εξωτερικό που καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα γερμανικά δημοσιεύματα φθάνουν στο σημείο να μιλούν για ένα τέταρτο Μνημόνιο το οποίο θα αποτελέσει στην κυριολεξία ταφόπλακα για την Ελλάδα.

Η δικαίωση των συνταξιούχων είναι γεγονός πλέον και ήδη κατατέθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δύο πρώτων συνταξιούχων που κέρδισαν τη μάχη με το ελληνικό δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 7 ακόμα αποφάσεις με τις οποίες επί της ουσίας «διατάσσεται» ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να επιστρέψει χρήματα σε ισάριθμούς συνταξιούχους με την καταβολή μάλιστα και των σχετικών τόκων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το υπουργείο Εργασίας που έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα με σκοπό να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν οι τελικές αποφάσεις με στόχο να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος που προβλέπει παροχές και ελαφρύνσεις λίγο πριν τις εκλογές.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  σε σχετική γνωμοδότηση του, προτρέπει τον ΕΦΚΑ να μην προχωρήσει σε εφέσεις καθώς οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι καθόλα σύννομες και ακολουθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, και πλέον τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν .

Μετά την έκβαση των ανωτέρω αποφάσεων αναμένεται νέο κύμα προσφυγών και όπως φαίνεται άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.